Служебен премиер подкрепя ограниченията за гласуване в чужбина

resultСлужебният премиер Огнян Герджиков подкрепи идеята на президента да бъде забранено на българи в чужбина да гласуват, както и въвеждането на образователен ценз, независимо от записаното в конституцията на страната.

В интервю за бТВ той заяви, че скандалният законопроект на Румен Радев и Министерството на правосъдието за уседналост на вота и други изборни промени „има рационални зърна, но не беше правилно представен“.

„Фетишизира се правото на гласуване за хора, които са скъсали изобщо с България, плащат данъците си на друго място, тези хора да определят как да живеем не смятам, че е редно. Някои от тях са скъсали с България, защо те трябва да определят как живеем“, попита той.

Правото на глас на българите в чужбина е „фетишизирано“ в Конституцията, смята служебният премиер.

След тази идея той припомни друга своя концепция за демократични избори – да се забрани на неграмотните да гласуват, въпреки универсалното право на глас.

„За мен хора, които не знаят български език, хора, които са неграмотни, не трябва да определят как се управлява България. Те са нарушители на Конституцията ни. Задължително е обучението на български език“, отбеляза Герджиков.

Кафенето смята, че дори в тези идеи да има зърна на рационалност, те не трябва да бъдат прилагани, защото нарушават основно право на българските граждани – да гласуват. Могат, разбира се, да бъдат въведени някои ограничения, като например това, че който е бил извън страната повече от 10 години, няма право да гласува, както е във Великобритания. 

One thought on “Служебен премиер подкрепя ограниченията за гласуване в чужбина

  1. В изказвването си Радев няма предвид емигрантите заминали доброволно за Европа, а насилствено изгонените турци и мюсюлмани от България по време на подигравателно т.нар. „Голяма екскурзия“ към Турция. Прародината на тези хора, където се чувстват наистина у дома си, но в същото време са оставили в собствената си родина България имоти и роднини. разбира се че те няма да могат да четат и пишат на Български, защото са минали 26-27 г. от тогава и една голяма част от тях са забравили българското четмо и писмо, а младото поколение се интегрирало в новата си родина и няма как да знае да чете и пише на Български. Но положението на емигрантите не е по-различно. Младото поколение нито знае да чете и пише, нито да говори на Български, който все пак им е майчин език. А за изселниците в Турция Българския не е майчин. Защо им е да го знаят. Цялата тази дандания, хем противоречи на Конституцията, хем противоречи на Конвенцията за правата на човека, но един ден България ще остане напълно без гласоподаватели или ще гласуват новите „рус(к)и българи“ и техните потомства. Целта е да не се допуска новата българска партия ДОСТ, обвинявана в про-турска и про-ислямаска да влезе в Българския парламент. А това означава, че тези, които й се противопоставят ги е страх от тази партия и нейния електорат. Лично аз не вярвам да се приеме този закон, но в същото време няма и да се учудя ако се приеме, след като знам в чии ръце е българския парламент.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s