Германия втвърди позицията за Брексит

result-2Канцлерката на Германия Ангела Меркел заяви, че Великобритания не може да очаква да получи по-добри условия в отношенията си с ЕС, след като напуска блока. 

Според нея, в преговорите с Лондон има три главни цели, които обаче могат да се обсъждат по същество едва след британските предсрочни парламентарни избори през юни. На първо място трябва да се защитят интересите на германските граждани и на гражданите от ЕС във Великобритания.

И още: „Важно е да предпазим ЕС от негативни последици”, посочи Меркел. На трето място, според нея, трябва да се заздрави сътрудничеството между оставащите 27 държави. Канцлерката отново повтори, че Евросъюзът има интерес Великобритания да остане силна и просперираща.

В същото време обаче след излизането си от ЕС тя не може да разчита на същите права като страните-членки – каквито илюзии явно все още има във Великобритания, както отбеляза Ангела Меркел.

Позицията на Германия може да изглежда по-твърда и безкомпромисна, но тя е напълно нормална, като се има предвид самозаблудата, която цари в Лондон. Привържениците на Брексита твърдят постоянно, че Великобритания ще получи „много изгодни условия“ за търговия, защото ЕС имал нужда повече от Лондон, отколкото обратното.

Това обаче е поредната заблуда, предназначена за вътрешната аудитория и за не особено добре образованите привърженици на Брексит. Фактите показват, че докато 47% от британския износ отива в ЕС, то само 7% от износа на блока достига до Обединеното кралство.

Става все по-очевидно, че пропагандаторите на Брексит надценяват значително ролята на Великобритания в света, като искат връщане към 50-те години, когато все още имаше Британска империя.

Истината обаче е, че Великобритания е не особено голям остров, разположен край бреговете на Европа, чието политическо и икономическо влияние намалява постоянно. Както посочват коментаторите, решението за Брексит е изстрел в челото, с който страната се обрича на дълги години на упадък, инфлация и забавен икономически растеж.

Външният министър Борис Джонсън, известен привърженик на Брексит, заяви, че като се освободи от Брюксел, Великобритания ще може да продава хагис (шотландско ястие от черен и бял дроб, просо и черва – нещо като кървавица) в САЩ и повече уиски в Индия. Въпросът е, къде Великобритания ще продава своите автомобили, след като ЕС е основният пазар, където отива 80% от износа. Къде ще отидат и британските финансови услуги, насочени основно към Европа?

Дали с хагис и уиски може да се издържа икономиката на страна с бюджет стотици милиарди долари и какво ще стане когато Шотландия, която ги произвежда, напусне Обединеното кралство…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s