Празнични закачки

8ec92718298eeeee92248fa795f249e6

Андрей Захариев за Култура

Този 24-и май се падна нещо лош. Като време, имам предвид. Времето се случи променливо, ветровито, малко хладно. Неустойчиво време, неустановено. Събраха се облаци още от сутринта, но после не заваля, не тръгна дъжд веднага, а само стоя мрачно.

Сетне валя на места, на други – не, а привечер просветна и накрая вечерта в София беше светла, красива, с изчистени и ясни форми, с отчетливи линии на предметите и с Витоша отгоре ни, която на последните слънчеви лъчи наистина беше като теменужен остров в лунно сребърни води. Но заедно с това и като грамадна скиния или като царски чертог.

Красива вечер – с усещане за спокойствие и радост в себе си. И с едно друго дихание, което не се долавя често. Някаква лекота е това, лекият полъх на успокоеното историческо време, съпроводено от дълбочина и устойчивост.

А междувременно президентът на Руската федерация казал нещо за местата и земите, от които произлиза писмеността, на която четат и пишат някои от народите, живеещи в наши дни в земите на Руската федерация. Президентът Путин казал на македонския президент, че азбуката по руските земи е дошла от македонските земи. Другият отвърнал, че е много хубаво това да се помни.

И като прочетох новината, докато се разхождах около западната порта на Сердика, се замислих за силата на учението и просветата. И за напредъка в знанията. Представих си как, когато е бил малък още, в първите отделения, Владимир Путин не е знаел много за произхода на буквите, на които го учели тогава.

Представих си още как скоро след това той е бил научен, че буквите ги е измислил Владимир Илич Ленин. Тогава малкият Владимир Владимирович най-вероятно е осъзнал, че Великата октомврийска социалистическа революция е ограмотила хората по руските земи с буквите, създадени от самия вожд на революцията.

Вече в горните класове бъдещият президент Путин сигурно е узнал, че и преди революцията по руските земи се е пишело с подобни букви. Тази нова информация може най-напред да се е сторила и озадачаваща на младия гимназист, но за кратко, защото по това време някъде, в гимназиалния курс, той би трябвало да е узнал, че азбуката е била въведена с декрет на цар Петър. На времето си, научил е може би тогава бъдещият президент Путин, Петър I отрязал брадите, създал флота, разбил Карл XII Шведски и въвел употребата на азбуката в руските земи.

Известно смущение Владимир Владимилович може да е изпитал малко по-късно, тогава, когато, готвейки се да стане кадър на КГБ, е прочел и научил, че цар Петър само е направил реформа в азбуката и че буквите по руските земи ги е имало още от времето на Иван Грозни, че и от преди него. Възможно е тогава, на своя глава вече, самоинициативно, Владимир Путин да е стигнал до заключението, че азбуката се е появила по руските земи при княз Светослав или дори при княз Игор, като последният я е измислил.

С напредването в кариерното развитие и с издигането в структурите на КГБ на господин Путин сигурно му е оставало все по-малко време за учене и за рефлексии върху произхода на буквите по руските земи и въпроса за това, по кои места точно са се появили те за пръв път.

Усилна оперативна работа, сложни задачи в земите на ГДР, после и издигане в администрацията на президента Елцин, а сетне и кариера като  президент, министър-председател, президент. През всички тези житейски и професионални етапи Владимир Владимирович не спира да учи наистина, но не толкова от книгите, колкото от университетите на живота.

Някъде през всичките тези години, в които носи тежките отговорности на разузнавача и държавния мъж, Владимир Путин намира време и енергия да развие знанията си относно произхода на азбуката, на която се чете и пише в руските земи.

Очевидно воден от желанието за знание и просвета, Владимир Владимирович успява да научи, че буквите са дошли в Русия някъде от македонските земи. И ето че на 24 май 2017 г. президентът Владимир Путин бързаше да сподели развълнуван с целия свят това свое, придобито може би (неотдавна) знание. И беше наистина мило и затрогващо да се види как президентът на руските земи с вълнение и червенина по бузите иска да покаже, че в своето лично просвещение е стигнал, макар и след дълги познавателни перипетии, до самата истина за потеклото на буквите.

И в това свое вълнение господин Путин приличаше вчера на сияещ ученик, който бърза да вдигне ръка, за да отговори пръв на поставения от преподавателя въпрос. За да се изправи пред всички, когато учителят го посочи, и да каже: „Знам отговора! Не Владимир Илич Ленин е измислил нашата азбука. Не е бил и Йосиф Висарионович Сталин. Буквите са дошли някъде от македонските земи!“

„Молодец, Володя, молодец! Садись.“

Като гледа човек колко напреднал в знанията си е президентът Путин, няма да е чудно, ако той в скоро време ни изненада приятно и с нов напредък. А именно, че е научил и как по-точно и с чия благословия първите текстове на славянско писмо са стигнали от македонските до руските земи.

Мислех си вчера, докато гледах гръбнака на Витоша при последните слънчеви лъчи, че България сега е малка страна със скромна икономика и скромна роля в голямата политика. Но странно, с нея се закачат.

Самият Владимир Путин, президентът на руските зами, се закачи с мъничката България навръх 24 май. И си помислих на какво ли скромните хора по българските земи дължат тази закачка, при положение, че са тъй мънички и тъй невзрачни?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s