Меркел: Европа вече не може да разчита на САЩ и Великобритания

merkel-europe-can-no-longer-rely-on-allies-after-trump-and-brexitЕвропа не може да бъде повече зависима от САЩ и Великобритания след избора на президента Тръмп и Брексит, заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Меркел заяви, че иска да има приятелски отношения и с двете страни, както и с Русия, но Европа трябва „да се бори за своята собствена съдба“.

Това става след срещата на Г-7, на която не беше постигнато споразумение за договора за климатичните промени от Париж. Меркел определи разговорите като „много трудни“.

Президентът Тръмп заяви, че ще вземе решение за това дали да се откаже от договора през следващата седмица.

Времената, когато напълно зависехме от другите си отиват. Изпитах това през последните няколко дни, каза Меркел на предизборен митинг в Мюнхен.

Според кореспонденти, изявлението на Меркел демонстрира растящото желание на ЕС да вземе съдбата си в свои ръце.

Отношенията между Берлин и новия френски президент Еманюел Макрон трябва да бъдат приоритет, заяви Меркел.

По-рано германската лидерка определи като „шест срещу един“ дискусията за Парижкия договор по време на срещата на Г-7 в Сицилия, като я нарече „много трудна, да не кажа незадоволителна“.

Тръмп заяви по време на предизборната си кампания, че ще се откаже от Парижкия договор, който е първото цялостно споразумение за ограничаване на климатичните промени чрез намаляване на емисиите от въглерод.

По-рано в Брюксел Тръмп каза на страните от НАТО да харчат повече пари за отбрана и не ги увери за ангажимента на администрацията му към гаранциите за взаимна отбрана.

Според кореспонденти, липсата на подобен ангажимент говори за твърде сложните отношения на САЩ с организацията във времената на администрацията на Тръмп.

По-късно в САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че визитата му в Европа е била „огромен успех за Америка“ с „големи резултати“.

Проучванията показват, че Меркел е на път да бъде преизбрана за четвърти мандат като канцлер на Германия по време на изборите през септември.

Вашият коментар