С Тръмп всичко за американско-европейския алианс се промени

в. Вашингтон пост

“Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!” – Доналд Тръмп, неделя сутринта.

Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи.

Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило.

Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: “Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Туитър”. В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило.

Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася “лекция” на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат “маса пари” на НАТО и американските данъкоплатци.

Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен.

Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия “е лоша” заради “милионите коли, които те продават в САЩ” и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната.

Германските компании обаче и произвеждат “милиони коли” в САЩ – почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията
също са в миналото.

В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз. Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: “Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!”, почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят.

Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО, Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски.

В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 – клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати. По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за “мир чрез сила”, макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: “Ще имаме много сила и ще имаме много мир”, обясни той.

След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва.

В резултат на това президентско пътуване, американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели.

Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка, предвид добитите от нея “през последните няколко дни впечатления”.

Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието – по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в “къща от карти”.

“Велик успех за Америка”? Ако това е “успех”, не искам и да виждам как ще изглежда провалът.

Превод: БТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s