Russia Today и Sputnik са органи на пропагандата на Кремъл

russia-today-is-expanding-in-france-and-preparing-2-2101-1486985917-0_dblbigФренският президент Еманюел Макрон използва общата си пресконференция с Владимир Путин, за да осъди поведението на два от най-известните медийни чуждоезични канали на Русия – Russia Today и Sputnik.

Макрон беше попитан защо не е допуснал акредитации на журналисти от двете медии по време на предизборната си кампания.

„Винаги съм имал отлични отношения с чуждестранните журналисти, само че само с онези, които са наистина журналисти. Russia Today и Sputink не се държат като медийни издания, а като органи за влияние, за пропаганда. И то – за зловредна пропаганда. Затова прецених, че няма да им дам достъп до щаба ми“, коментира Еманюел Макрон.

Russia Today и Sputnik бяха създадени от Кремъл, за да пропагандират на френски, английски, испански, немски и много други езици позицията на руското правителство в чужбина.

Експерти посочват, че двата пропагандни канала не се стесняват да измислят новини, които нямат нищо общо с реалността. По време на предизборната кампания във Франция те твърдяха, че Макрон е гей и има приятел.

След разговорите в неделя във Версай Путин и Макрон бяха помолени да коментират атаките на руски хакери по време на френските президентски избори през май.

Владимир Путин отклони темата, като заяви, че никога не би коментирал „предположения“.

Еманюел Макрон, от своя страна, обяви, че „не е негова работа да коментира визитата на Марин льо Пен в Москва“ – кандидат-президентката на Националния фронт се появи в руската столица в края на март, месеци преди изборите във Франция, като беше приета лично от Путин в Кремъл.

„Изборите се решават от суверенния народ. Френският народ не даде властта на Марин льо Пен“.

Путин обяви, че „това не е първата й визита в Русия“ и че „мнението й за спасяването на европейската идентичност не е необосновано“.

„Ако поиска, не виждам защо трябва да й откажем тази визита“, каза Владимир Путин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s