Да видиш папата и да си навлечеш проблеми

Снимка-Люба-1-1-300x180

Звучи доста странно, че именно папата не иска свещеници, още повече, че „вечните съперници“ македонците, които влязоха при Франциск веднага след българите, бяха представени от цели трима духовници: двама православни и един католик.

Мария Панайотова за Уебкафе

Една картина, която сега трябваше да украсява папския дворец във Ватикана, бе продадена на благотворителен търг в София. Папа Франциск не можа да получи подаръка, който западноевропейският митрополит Антоний му беше приготвил. Владиката не стигна до Светия отец – нищо, че се намираше в Рим на 26 май.

В българската делегация при папата нямаше и представител на Католическата църква – въпреки че Радио Ватикана съобщи преди аудиенцията, че ще участва монс. Георги Йовчев, Софийско-Пловдивски епископ.

Така се появи интересен прецедент – за първи път от 49 години в българската делегация нямаше духовници. Още в Рим резидентът Румен Радев заяви пред журналисти , че „този път от Ватикана са поискали чисто светска делегация“.

Звучи доста странно, че именно папата не иска свещеници, още повече, че „вечните съперници“ македонците, които влязоха при Франциск веднага след българите, бяха представени от цели трима духовници: двама православни и един католик.

Вдействителност се оказа, че твърденията на президента Радев не отговарят на истината, защото на 30 май папският нунций монс. Пекорари е уверил митрополит Антоний, че „Ватикана не се намесва в състава на делегациите“.

В отговор от президентството цитираха грама от 20 януари от българското посолство при Светия престол, в която се споменават изисквания „за висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре“…

Като оставим настрана фактът, че на 20 януари президент беше все още Росен Плевнелиев, не се цитира изискване черно на бяло делегацията да е изцяло светска.

На 26 май при папа Франциск бяха директорът на Народната библиотека Красимира Александрова и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, които видимо не отговарят на въпросните изисквания. Интересно е защо македонците могат да водят духовници, а българите не?

По-вероятно е за Ватикана да е важен броят на участниците, а не кои точно ще бъдат те. По протокол за президент се полага делегация от десет души, а за премиер от пет. Бройка, която българската страна, благодарение на договорки и благоразположение от страна на Ватикана, винаги е надвишавала. Но историята познава не един и двама „културтрегери“, дошли до Рим, но неуспели да се срещнат с папата, останали в двора Сан Дамазо.

В случая с липсата на духовници явно има нещо гнило. Може би след консултация със съветниците си президентът можеше да излезе по-достойно от този „минискандал“. А не с объркани твърдения, които впоследствие да бъдат опровергани. Още повече, че явно митрополит Антоний първоначално също е бил в състава на делегацията. Иначе защо ще готви дар за папата специална картина.

Накрая виновен сигурно ще излезе българският посланик във Ватикана – проф. Кирил Топалов, но неговият мандат и без това изтича, а човекът е пенсионер.

Цялата случка е много лош ПР за президента, от когого се очаква да бъде на високо ниво и в дипломацията, и в управленските решения, но и в такива не толкова жизненоважни, но имиджови ситуации като посещението на Ватикана за 24 май. За което явно се изисква повече, отколкото да си купиш черен воал и тъмен костюм.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s