Мажоритарните игри ще продължат. Какво ще стане?

 

Т. нар. патрЕоти и насипното дясно ще отпаднат от парламента, но това изглежда се харесва на мнозинството българи

Урна с бюлетини за парламентарните избори, с пропорционални листи. Снимка: Импакт пресгруп

ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарни избори, ДПС го гласува в комисиите, за да влезе в пленарна зала. После ДПС се отметна и в пленарна зала гласува против, заедно с БСП и патрЕотите. Предстои ново гласуване след седмица.

Някои наблюдатели подозират от самото начало, че ГЕРБ само си играе с мажоритарни избори – предлага и гласува за такъв закон, защото знае, че няма да мине.

По-добре ли е или по-зле? Мнозинството българи предпочитат мажоритарни избори и са гласували за тях в референдума, но трябва да се знае нещо елементарно, което

може да се сметне с калкулатор:

– Ако страната се раздели на 240 избирателни района, един депутат ще се избира и с 3-4 хил. гласа. Защо? Защото при около 50% избирателна активност, за избор на един мандат ще се падат средно 12-13 хил. гласа, разделени между няколко кандидат депутати. На втори тур на някои места ще се явяват да гласуват и по половината от тези 12-13 хил. гласували на първи тур. Тоест ще се избира депутат с няколко хиляди гласа. Но това е при среден брой гласоподаватели на мандат.

Районирането няма да бъде равномерно, ще има избирателни райони с по-малко и с повече гласоподаватели. Така на места ще избират депутат не с 3-4 хил., а може би и с 2 хил. гласа. Не преднина, а общ брой гласове на втори тур. Всеки може да си представи какво става с купуването на гласове и гласоподавателите екскурзианти.

Как може да се предотврати това?

Донякъде може да се предотврати само с предложението от БСП за наполовина мажоритарно гласуване. Тоест – 120 мандата се избират мажоритарно. Тогава един избирателен район ще има средно 25-26 хил. гласоподаватели при около 50% избирателна активност. Тоест, купуването на гласове ще има по-малка роля.

По-добре ли е без националисти и реформатори?

– При изцяло мажоритарна система естествено ще отпаднат повечето малки партии. Това в много отношения е положително, защото сега има поредици от безпринципни коалиции. Нито Симеонов, нито Каракачанов, нито Сидеров имат шанс в мажоритарни изобри. Много трудно ще се промъкне някой от тях на втори тур. А на втори тур някой от тях може да спечели срещу кандидат на ГЕРБ или БСП, само ако насреща си има напълно неизбираем кандидат или доказан престъпник. Няма да има толкова луди в двете големи партии, да излизат с неизбираеми хора на мажоритарни избори.

По същия начин ще отпаднат т. нар. реформатори, „Да, България” и др. подобни. Избирателят може да е забравил, но и един Иван Костов получи в София по-малко гласове от Георги Кадиев от БСП в своя избирателен район. Какво остава за Радан Кънев, хеле пък генерал Атанасов, дори като представител на братска коалиция с „Да, България”. Повечето хора изглежда предпочитат в парламента да няма патрЕоти и реформатори. Това личи от резултатите от референдума. (Впрочем, и идеята за уседналост в парламентарни избори, предложена в проектозакон на служебния кабинет, на референдум ще срещне подобна подкрепа, както на мажоритарното гласуване).

Какво ще последва?

Ако се приеме мажоритарно гласуване, големите партии ГЕРБ и БСП ще асимилират по-малките. Хора като Москов, Лукарски или други, отбрани от насипното дясно, ще станат кандидат депутати на ГЕРБ. Както вече се е случвало с Методи Андреев или невероятния Спас Гърневски, минал през куп партии, сега депутат от ГЕРБ.

Но при мажоритарни избори подборът ще е по-сериозен, няма как неизбираеми да се возят на влака на Борисов, той няма да рискува.

Така и БСП ще си подбере хора от АБВ и др., от гражданска квота.

Мажоритарните избори са нож с две остриета.

Другият ефект е, че дават по-стабилно мнозинство, за добро или зло. Дори когато една партия няма мнозинство в парламента, мажоритарната система дава сериозна преднина на водещата с 2-3 процента политическа сила. Всеки може да види това на последните избори във Великобритания. Консерваторите имат 13,6 млн. гласа срещу 12,8 млн. гласа на лейбъристите, но разликата им в брой депутати е 318 на 262, тоест близо 20% повече места.

Това ще рече, че у нас, след дългото си управление, ГЕРБ може да загуби следващите избори. И дори да е с малко загубата, БСП може да спечели мнозинство в парламента. Затова не изглежда сериозно намерението на ГЕРБ да въведе мажоритарни избори. По-скоро е популистко заиграване.

И в момента ГЕРБ може да постигне разбирателство с БСП да направи наполовина мажоритарни избори – за 120 депутати. Но и това няма да направи. Ще продължат игрите тоя не иска, оня не иска, ще гласуваме, няма да гласуваме.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s