Пионката на БСП покани господаря да го посети

856038Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин са провели телефонен разговор по инициатива на българския държавен глава, съобщи пресслужбата на руския президент към 20 часа българско време.

От „Дондуков“ 2 информираха за разговора половин час преди полунощ, като от съобщението се разбира, че Путин е приел покана от президента за официално посещение в България през 2018 г.

В разговора е потвърден взаимния интерес от развитието на сътрудничеството между двете страни в различни сфери, включително енергетиката. Обсъдена е подготовката на съвместни мероприятия, свързани с отбелязването на важни годишнини като 25-годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество (4 август 2017 г.) и 140-годишнината от Освобождението на България, посочват от Кремъл.

От администрацията на българския държавен глава съобщиха, че разговорът по повод Деня на Русия (12 юни) е продължил 20 минути и в него

Радев е поканил Путин да посети страната.

„По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г. Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена“, се казва в съобщението от „Дондуков“ 2.

Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин.

Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението.

Експерти смятат, че Радев, който стана президент по инициатива на бившите комунисти от БСП, е тясно свързан с Москва и провежда политиката на Русия. Той оправда анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и настоява за сваляне на западните санкции срещу Русия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s