Само в България: Шеф на кабинет на президента без класифицирана информация

ivo_xristovДържавната комисия за сигурност на информацията(ДКСИ) e категорична, че началникът на кабинета на Президента Румен Радев Иво Христов  няма допуск до класифицирана информация (виж документите в галерия, б.р.).

Това обяви пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. Преди дни той е направил официално запитване до ДКСИ, а днес е получил официален отговор.

Скандалът от този факт е огромен, защото няма как Иво Христов 5 месеца да е изпълнявал дейността си в рамките на закона и в същото време да не е имал достъп до класифицирана информация, посочва Тодоров.

Преди няколко седмици депутатът отправи по същата тема официално запитване до президентската канцелария.

От там му отговорили многозначително по чиновнически, че работата с класифицирана информация в канцеларията на „Дондуков“ 2 се извършва в строго съответствие със закона. А за допълнителна информация народният представител можел да потърси информация от ДКСИ.

Експерти са категорични, че несъмнено Иво Христов е в задължителната номенклатура на длъжностите, които трябва да има достъп до секретни документи. В противен случай не може да изпълнява служебните си задължения и може да бъде опасен за националната сигурност.

Бел.ред. Иво Христов е известен привърженик на Москва, който настоява за сваляне на санкциите, наложени от ЕС и САЩ заради анексирането на полуостров Крим и намесата в Украйна. Той също така поставя под съмнение членството на България в ЕС и НАТО, но в момента премълчава това, защото е някак си неудобно да си шеф на кабинет на президента и да го казваш открито.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s