Само в България: За 24 часа унищожиха селище на 8000 години

zx860y484_2531311Инспекторатът по опазване на културното наследство към Министерството на културата проверява сигнал за унищожено от багери неолитно селище в Пловдив.

Става дума за могила на „Брезовско шосе“, археологически обект, датиран към 6-5 хилядолетие преди новата ера, но все още непроучен. Част от него е била разрината от багери и безвъзвратно унищожена от започнал в понеделник строеж, съобщи археологът Росица Миткова, завеждаща фонда „Праистория“ към Археологическия музей в Пловдив.

В района на строежа има плочи, датирани през 2016 година като принадлежащи към късен неолит, ранен и късен халколит, тракийски период, желязна епоха и античност.

Именно там се смята, че преди 8 хилядолетия е започнала историята на Пловдив, предаде БНТ2. Строителството започнало с разрешение, но без задължителното в такива случай наблюдение на археолог, въпреки предупрежденията на Миткова към отговорните институции. Теренът е на частен инвеститор.

Пред „Дневник“ Миткова описа строителството като варварско и потвърди, че става дума за обект от най-ранната история на града, който в момента е изринат, засипан с чакъл и се очаква да бъде бетониран. Не е ясно какво ще се случи с изкопаните плочи, допълни Миткова, но каза, че не е изключено да бъдат добавени към частни колекции.

В строителното намерение, каза Миткова, не пише нищо за близостта на строежа до Плоската селищна могила на Брезовско шосе. Тя се обърнала към Регионален археологически музей – Пловдив, Инспектората към Министерството на културата, както и Община „Север“ и Община Пловдив още миналата седмица, откъдето получила потвърждение, че ще се вземат мерки. Строежът обаче не бил спрян. „Може би моята грешка беше, че не извиках полиция“, заяви археоложката.

Проверка на БНТ2 вчера показа, че въпреки твърденията на кмета на район „Северен“ Ральо Ралев, че строежът е спрян, там се работи и вече се излива бетон. Кметът не бе открит от „Дневник“ за коментар, а пред БНТ твърди, че не било доказано мястото да има археологическа стойност.

„Доколкото разбрах от доклада, който вчера направиха моите колеги, става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда на „Брезовско шосе“ в промишлената зона“, казва той пред телевизията.

Изнервени служители от Археологическия музей вчера отказаха коментар по случая.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s