Имате хубав бизнес, „Мерцедес“. Защо ви е необходимо…

RIFORMAПетя Владимирова за Дневник

Взех заглавието от саркастичен статус във „Фейсбук“ по повод вчерашното постановление на военния прокурор, в което заключението гласи: „Отказвам да образувам досъдебно производство по преписка (за изпадалите и разхлабени болтове на автомобила „Мерцедес“ на НСО, возещ Лозан Панов – бел. ред.), тъй като деянието не съставлява престъпление.“

За да има престъпление, трябва да има човешка намеса – била тя грешка или умисъл. Ако прокуратурата признае, че има такава, тоест ако възприеме тезата на експерта на представляващата „Мерцедес“ в България фирма „Силвър стар“, когото е попитала, то тогава ще е длъжна да образува досъдебно производство.

Но тъй като прокуратурата не иска, тя просто отрязва първата част от изречението на експерта (за човешка грешка или умисъл) и взема само втората част – за неравностите по пътя.

Защо прокуратурата не иска да разследва?

Моят отговор: не й е необходимо да установява никаква обективна истина, без знамение за кого удобна или неудобна – достатъчно е в ефира да се разнасят внушения и да бъде разкатаван в едни „медии“ всеки, когото главният прокурор смята за опонент: за какво му е разследване, работата ще я свърши „медийната империя“ на Пеевски.

Но не е важно какво мисля аз. Постановлението на прокуратурата само по себе си е коментар на несъстоятелността на нейните действия по случая – военният прокурор е натворил такива логически несъобразности, че изяде хляба на коментаторите.

Каквато и да е причината да откаже да разследва,

прокуратурата се зачеркна като орган за законност

Тя слага край на илюзиите: няма значение, че денонощно по ефира се леят и ще се леят съобщенията на „Прокуратурата на Република България“ за нейните активни действия срещу лица с имунитет и висши държавни служители, а говорителят й ще дава всекидневните си брифинги (ако всичките й действия са като в казуса с болтовете, присъди няма да постигне).

И ако утре сутринта, когато премиерът Бойко Борисов ще седне в студиото на „Нова телевизия“ за интервю, ако той отново препрати народа към прокуратурата, като „единствено компетентния орган да си свърши работата…“ и тъй нататък – по клишето, някой трябва най-сетне

да обясни на Борисов в прав текст: че той само си мисли, че управлява държава

Не управлява и кочина (според езика на улицата), дори и в кочината има ред. А е фигурант, който само по временна договореност със задкулисието се вози в автомобили със затегнати болтове на (предните) гуми.

Същото се отнася и за президента Радев, на чието подчинение е НСО, чийто началник – с дългогодишна полицейска практика впрочем, тоест знаещ как се разкриват нарушения и престъпления – мълчи и се крие.

Държава в която председател на Върховен съд – без значение дали се казва Панов, Иванов или Цацаров, и без значение дали го харесваме или не, се отказва от държавната служба за охрана, защото не се смята в безопасност, а прокуратурата отказва да установи дали причините са основателни, е сюрреалистично сборище от случайници на сцената, което се управлява от онези зад-сцената.

Оттук нататък прокуратурата, каквото и да говори, ще е само в оправдателно-нападателен режим

Друго щеше да е, ако главният прокурор можеше да се обърне и към собственика на „Мерцедес – Даймлер“ по повод възражението на техния експерт със същите думи като към българския издател Сашо Дончев – „Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо… (да поддържате партия „Да, България“), както припомни зевзекът във „Фейсбук“.

Думи, които впрочем досега г-н Цацаров нито е потвърдил, нито е отрекъл.

Оттук нататък – след отказа за разследване на изпадалите болтове на мерцедеса на НСО, главният прокурор е само в оправдателно-нападателен режим – каквото и да говори, колкото и гладко да се изразява, които и медии да обвинява. На ход е Борисов. Ако не се случи нещо драстично, което да запрати вниманието на народа в друга посока.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s