„Ако си отворите устата още веднъж…“

бетина жотева

Снимка: © Нова ТВ

Готови сме да се обзаложим, че Бетина Жотева ще си остане член на СЕМ до 2022 г. А правото да задаваш въпроси – „тъпи“ или „остри“, но свободни – ще е все по-самотно занимание.

Spoiler Alert: Бетина Жотева няма да подаде оставка от СЕМ.

Готови сме да се обзаложим. И не защото личният й принос към стандартите на медийната регулация е безценен и незаменим. Не защото е нормално член на СЕМ да сплашва журналисти с реплики в стилАко още веднъж си отворите устата за мен, ще видите какво ще стане„.

И не защото има право да се държи като фелдфебел пред новобранци, понеже се смята за жертва на пълзящ преврат от „нек’ви комунисти“.

Живот и здраве, Жотева ще запази поста си до 2022 г., когато изтича 6-годишният гарантиран срок по „трудовия договор“ с държавата. Ще надживее поне едно правителство и един президентски мандат – така както надживя политическата кариера на Росен Плевнелиев, който навремето подписа указа за назначението й в СЕМ.

И причината е много проста: квота.

В СЕМ се влиза с квота, а не с „Пулицър“ или тест за интелигентност.Три кресла се полагат на мнозинството в парламента, две – на президента. Въпрос от елементарна трудност: дали в ГЕРБ са склонни да сдадат без бой ключова позиция в регулацията на медийния пазар? И то – на Румен Радев? И да признаят поредния си номенклатурен провал?

И то – точно преди дълго отлагания стратегически избор на нов генерален директор на БНТ на мястото на Вяра Анкова?

По-вероятно е „провокаторът“ на скандала Къдринка Къдринова да бъде произведена в пожизнен директор на „Радио България“, отколкото някоя от тези хипотези да се случи в близко бъдеще. Проблемът обаче не е в това дали Бетина Жотева ще продължи да взема заплата като член на СЕМ.

Проблемът е в странното мълчание на онази част от журналистическата гилдия, за която „политическата коректност“ (във възможно най-криворазбрания смисъл на този израз) е по-важна от недопустимото отношение на един второстепенен държавен служител спрямо техен колега, позволил си да зададе въпрос.

Ако си говорим за безобразно ниски етични стандарти: този случай не се различава по нищо от всеизвестните волни изпълнения на Вежди Рашидов, който размахваше пръст пред Георги Ангелов от БНТ с предупреждение „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Обидата не се различава и от възмутителното поведение на Кирил Домусчиев, който си позволи да нарече „олигофрен“ репортер на бТВ, задал въпрос за няколко празни места на Трибуна „Моци“.

Те поне си направиха труда да се поизвинят (макар и с „едно наум“). Този път обаче извинение няма. Всеобщ смут и остра критика срещу неадекватността също няма – с някои изключения. С още малко снишаване, и това чудо ще се забрави след три дни.

Ето затова Жотева ще си остане член на СЕМ до 2022 г. А правото да задаваш въпроси – „тъпи“ или „остри“, но свободни – ще е все по-самотно занимание.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s