По-страшното с Жотева не е, че е арогантна, а че е неграмотна

Бетина Жотева. Снимка: от тв екрана

Повечето читатели се възмущават на арогантността на Бетина Жотева, която директно заплашва журналистка (виж тук).

Но по-страшна е нейната неграмотност. Става дума за човек, който е бил журналист в БНТ (или поне говорител), кореспондент в Белград и Брюксел, консултант по медии в представителството в Брюксел, говорител на Външно министерство и др.

И тази привидно опитна в професията и медиите жена, накара всички да онемеят пред нейното невежество.

След като е пуснат запис, в който се чува, че тя заплашва журналист, вместо извинение или направо оставка, тя обясни пред тв камерите, че щяла да съди „дълго” журналистката. Подала жалба в прокуратурата срещу нея.

Тук трябва да се подчертае, защото не всички са наясно как седи въпросът юридически, че до прокуратурата се подава сигнал (а не жалба), когато има извършено престъпление.

Какво е престъплението на Къдринка Къдринова, журналистката, която е заплашвана от Жотева? Тя е задала въпрос дали Жотева е лобирала пред чужд посланик за закриването на радио „България”. Въпрос, зададен пред микрофон в заседание на парламентарна комисия. Това е не само право, а и служебно задължение на журналиста – да задава въпроси.

Но според Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, това е престъпление.  Престъпление е да й задават въпрос! Според нея това било фалшива новина. Въпрос на журналист е новина.

Интересно по кой член от НК го е квалифицирала г-жа Жотева? За да пишеш до прокуратурата, би трябвало да се позовеш на някой член от кодекса. Вярно, че България е на дъното по свобода на печата в ЕС, но все още задаването на въпроси от журналист не е криминализирано.

Заплахите към журналистката са продължени и от екрана на телевизията, вместо извинение.

Освен с прокуратура, Жотева заплашва и със съд. Вероятно ще заведе гражданско дело? Може би за нанесени неимуществени вреди? Съдейки по обърканите обяснения на Жотева, тя едва ли знае за какво точно може да съди журналистката. Важно е да изригне възмущението си от нея, а те прокуратурата и съдът са й под ръка, веднага ще ги стовари върху дръзналата да задава въпроси.

Тази история щеше да бъде смешна, ако не е тъжна. Можем да се посмеем на невежеството. Но това невежество е облечено с власт. Жотева е член на Съвета за електронни медии. На това равнище на грамотност е СЕМ в момента.

Положението е калинково. Жотева е назначена от бившия президент Плевнелиев, а още няколко жени с по-съмнителен опит в медии от нея, са назначени от ГЕРБ.

И тези жени ще избират шеф на БНТ в скоро време. Или по-вероятно ще гласуват онзи, когото им посочи вожда.

Как иначе?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s