Неизтребимата лакомия на шведската маса с изтребителите

Да се нарече “сага” скритата зад големи финансови интереси далавера с превъоръжаването на българските Военновъздушни сили  днес наистина е основателно. “Сага” е дума, с която се обозначава скандинавския епос.

Изборът на шведския изтребител “Грипен” прави актуална тази аналогия. http://frognews.bg/novini/13-godini-tochi-sagata-modernizatsiiata-vvs.html

Сагата обаче си има своята предистория, за която по–добре би прилягала дума с италиански произход от Сицилия. Досещате се, че не е заради названието на италиански самолет…

Трудно може да се добавят с днешна конкретни факти. И поначало работата на политическия коментатор е преди всичко да анализира съществуващите публични доказателства или индикации ; да цитира, съпоставя и да прави изводи.

Виктор Суворов например базира изцяло разобличенията си за фалшифицираната съветска история върху  добре известни, но критично преразгледани от него  “парчета” от плявата в съветско-руския печат и в съответните речи, енциклопедии и прочее мухлясващи извори на режисираното  от цензурта и автоцензурта познание.

Авторът на тези редове готви книга, в която лъжите за “братската руска любов” към България се опровергават от руски източници, някои от които не са си давали сметка, че откровенията им един ден ще станат доказателствен материал срещу нагласената с по-късна дата в угода на имперските интереси история на руско-българските отношения.

Същевременно от опит знам, че собствената ми информация, която медиите не желаят да потвърдят заради “опасността” да ме цитират като източник, бива стартелно погребвана (по този повод никой не задава въпроси на Първанов или Борисов, на които съм посветил по една книга, във връзка с мои твърдения, зад чиято надежност стоя с името си и точно поради тази причина медиите се пазят – да не вземат да ме направят …”известен”, т.е. нещо като герой).

След като не разполагам с новини по “сагата” с изтребителите, мога да предложа някои неща, на които съм обърнал внимание преди 10 години, когато Борисов директно обвини главнокомандващия Георги Първанов за “ най-големите поразии” в сферата на превъоръжаването. Полезно е за интересуващите се от корените на “сагата”.

По този повод ще актуализирам само задаваният и преди от мен въпрос: на какво основание частни лобисти, някои от които бяха застреляни демонстративо, посредничат за многомилиардни държавни сделки по превъоръжаването, които в демократични страни , като Великобритания например, не само се осъществяват от парламента, но и по закон се полагат да бъдат ръководени от…опозицията.

П(о)искай и ще ти са даде!

ИВО ИНДЖЕВ ⋅ МАЙ 3, 2010

На президента Георги Първанов ще му се наложи да дава обяснения по три сделки, свързани с договори за превъоръжаване на армията, заяви пред Нова телевизия днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Той даде да се разбере, че на президента ще му бъде много трудно да отрече някои очевидни неща…

Аню Ангелов обясни, че става дума за “нещо повече от административни нарушения” и че е имало “нещо като касичка”, от която са се разпределяли получени комисионни.

Бомбите, които хвърля военният министър са особено гръмки, но не защото имат нещо общо с динамита, а поради факта, че в превъоръжаването на армията са заровени милиарди левове. И най-малкото процентче от сделките може да направи млад милионер всеки, които се е облажил.

Като автор на публикации по тази тема, включително на “Дим над склада с армейските далавери” от 29 април, 2010 г. (но и на други подобни преди) слушах почти невярващо казаното от министъра. Прозвуча ми като ехо, на което не съм се надявал. Защото тук вече не си говорим за някакви шеги за “млад милиардер”. Работата си е направо сериозна. Да припомня защо:

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от тези във всички министерства, взети заедно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БН на 28 април 2010 г..Министри – крадци, проекти и военни сделки са сключвани абсолютно неизгодно за държавата, добави той.

Става дума за сделка от 2005 година. Поръчани са 12 вертолети “Кугер“ за ВВС и 6 “Пантера“ за ВМС на обща стойност 383 милиона лева, посочва БНР. Според договора обаче, ако Министерството на отбраната не покрие цялата сума, банката, която обслужва сделката, има право да изтегли от депозита, направен от страната ни по 60% от стойността на неплатените вертолети, обясни Аньо Ангелов. Той уточни, че вече са били изтеглени 76 милиона лева, които страната ни е загубила.

Парите трябва да бъдат платени от бюджета на министерството за тази година, което по думите на Ангелов застрашава издръжката на българската армия.

Както вече писах, лобистът по сделката с “Юрокоптер” Николай Гигов е един от най- приближените на президента олигарси, а в момента е и сред най-важните лобисти за бъдещия политически проект на Първанов. Гигов обяви на пресконференция през есента на 2005 г., че тъкмо сделката с “Юрокоптер”, за която посредничеше, е избрана за превъоръжаване на армията. Това се случи дни след като Емил Кюлев, съветник на Първанов, един от най-богатите българи, както и конкурент в лобирането, но за “Локхийт Мартин” (и изтребители Ф 16) беше разстрелян на 26 октомври 2005 г . посред бял ден на бул. “България”.

Ако си спомняте, на пресконференцията на Първанов на 12 март 2010 г., излъчвана пряко по БНТ, президентът беше неприятно изненадан от непрякото включване в задаването на въпроси от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът предизвика президента да разсекрети стенограмата си за разговора с Емил Кюлев, състоял се малко преди да бъде убит (друго ехо от моя статия, което дочух с изненада).

Не знам за “скелетите в гардероба”, но духът на страха от разговора за “икономическите досиета”, свързан с главнокомандващия, напира да излезе от бутилката. Трябваше да минат години да дочуя ехото, което показва, колко дълбока е пещерата (на съкровищата), в която (не)напразно съм крещял.

Но какво нещо е да си президент! Поиска да се разсекретят икономическите досиета и ехото му отвърна доста бързо.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s