Рецептата за величавост сме я пропуснали

images44Примитивните диктатури винаги привличат уродливи и неспособни екземпляри, доказали своята политическа неграмотност, раболепие и слугинаж

– Проф. Минеков, на предишните президентски избори щяхте да бъдете кандидат за президент, ако не настоявахте Реформаторският блок да поиска оставката на Борисов. Какво не харесвате в неговото управление и продължавате ли да държите на оставката му?

– Напуснах реформаторите в деня на съдбовната коалиция. Пожелаха да бъдат настъргани орехчета в приготвения тиквеник. Грешка. Отказаха предложението ми за оставка на Борисов. Фатална грешка. Сега щяха да бъдат мощна, единна партия, вероятно управляващи дори. Аз бях случаен трубадур в компания на професионални революционери. И защото ме попитахте за вожда. Ще ме извините, надявам се, а вие какво бихте харесали в същия? За Борисов питам. Да Ви помогна – той интелигентен ли е, той мъдър ли е, способен ли е, способен за какво ? Какъв е той ? Пазвант или милиционер? Буда, тиква или падишах? Почетен художник на нашия творчески съюз? Бистришки тигър, колега на Стоичков, на сестрите Малееви ? Страхлив и инфантилен любител на авиационния транспорт ? Споделяте ли с мен теорията на Ламброзо ?

Погледнете го като излъчване. Без да го познавате, вие бихте ли си купила употребената от него кола? Ще бъдете ли щастлива, ако желае брак с Вашата единствена дъщеря? Той бил прост, те били прости, ами ние, които не сме? Къде по света човек с неговите качества би бил министър? В Англия, в Германия, във Франция? Или, може би, в Мавритания, в Судан, в Екваториална Гвинея? В Буркина Фасо? И ако го сравним с интелекта на коронованите му работодатели, одиозният, любимият му Живков до него е Хегел, Лопе де Вега, Ортега-и-Гассет. Впрочем Алеко Константинов не е писател, а паметник. Терористът Ботев също. В паспорта ми пише, че съм българин. Това е лъжа. Изглежда по рождение съм чужденец.

– Искахте оставката на Вежди Рашидов като министър и продължавате да я искате днес, когато е председател на парламентарната комисия по култура. Какви са мотивите Ви?

– Тенденциозно е това Ваше твърдение. Хиляди пожелаха тази оставка, елитни имена в националната ни култура. Спомнете си протестите, подписките, насилствените уволнения. Припомнете ни как той напсува в парламента държавата ни и я определи като циганска. Преминава в героични монолози телевизии и вестници. Няма кой да разкаже неговата истинска биография, неговия повод за величие. Разкажете ми за неговия финансов успех, за цесията в КТБ, за неговите спонсори, световните галерии и музеи, за почтения бизнесмен Илия Павлов, за Джагаров, за Златев. Изглежда е пример за липсата на разследваща журналистика. Впрочем чест ли е да сте определен за главен Мултак на републиката ?

 – Включвате се в много граждански протести, имате активна позиция и по въпроса за съдебната реформа. Може ли тя да се реализира под граждански натиск?

– Активната позиция е състояние на всеки, който се чувства гражданин. Безсловните са население. Население е онази част от обществото живееща в съгласие с бедността и корупцията. Протестът те определя като съзнателна личност, останалите са тревопасни.

– Какво трябва да се случи, за да влизат във властта повече почтени и подготвени хора?

– Почтени и подготвени? С желание за власт? Дай Боже! В името на какво? За идеали или дължим благодат?

 – В едно свое интервю казвате, че мечтаете за нормалност в политиката. Как би изглеждал един нормален политически пейзаж?

– Ха сега. Тук разговорът ни може да е твърде дълъг. Лекция дори. Ще пробвам с някои елементарни обяснения. Трябва да съществуват баналните леви и десни. Десен е човекът, желаещ просперитет, рядко явление. Десен е инициативният, можещият, интелигентният, създаващият. Десен означава държавност, човешки права, закон, гарантиращ правата и задълженията ни към обществото, култура, интелект, образование. Левият е дарител на своите умения, морал, разум и винаги обречен на протест в името на своето човешко достойнство. Елементарни, гугълски разяснения за ученици. Впрочем това разпределение в България няма днес и никога не е имало.

Лявото и дясното са определими според отношението им към диктатурата след окупацията. Днес дясно няма. И ляво няма. Управляват ни кланове на десекамората. Некадърни крадци с милиционерско образование. Тикви, Буди, Мултаци и шестаци с аромат на бензин. Впрочем рецептата за величавост сме я пропуснали. Започвате като доносник в онова минало, съсипвате невинни съдби и днес се превръщате в заможен и уважаван човек. Ще бъдете законотворец, орденоносец, академик, съвестта на нацията, телевизионен герой. Очакваното и желано прогонване на мафията не означава покана за овластяване на нейната майка. Гражданското общество е живо въпреки цензурата и потисничеството. Ще има неприятна изненада, сигурен съм.

– Вие самият имате ли желание да се занимавате с политика в бъдеще?

– Този въпрос днес е обвинение. Всъщност Вие желаете да знаете дали моята съвест би заплашила съществуващата политика? Ако това звучи действително като заплаха – да, с удоволствие. Дарихме фриволно съдбата си в ръцете на комична и простовата политическа каста. Днес всеки добил се с разум трябва да бъде политик. Примитивните диктатури винаги привличат уродливи и неспособни екземпляри, доказали своята политическа неграмотност, раболепие и слугинаж. Самата дума политика носи отвращение днес. Политика в България означава корупция, грабеж, насилие, духовна проституция. Перверзия е да сте честен, добронамерен, интелектуален дори.

– Повечето Ваши позиции издават духовно свободен човек. Какво се случи със свободните хора в България? Не са ли вече съвсем малко?

– Кавалери има, места няма. Така един младеж отговорил на възрастна жена в трамвая, пожелала да приседне. Свободни хора има, съзнание няма. Духовно свободен? Духовно свободен може да бъде някой идиот.

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s