Как се готвят фалшиви новини (рецепта от и за политици)

zx860y484_2998306

Георги А. Ангелов за Дневник

Ако още не сте разбрали, парламентът е одобрил държавен заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа, за да се настаняват бежанци. Така поне твърдят няколко новинарски сайта.

„Скандалното разкритие“ направи професорът по икономика Румен Гечев, който е обучил поколения икономисти в УНСС и продължава да го прави. Това е същият Румен Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителство на БСП на Жан Виденов, донесло икономически колапс, хиперинфлация, фалит на банковия сектор, в резултат на което спестяванията на българите се изпариха, но това е друга тема, както и работата му за ДС.

Според проф. Гечев най-голяма част от парите от заема ще отидат за разселване на мигранти, които други западноевропейски страни връщат. Такава възможност имало по една от оперативните програми. По думите му правителството криело истинските мотиви за вземане на заема.

Преглед на договора за заема между банката и държавата показва, че парите от кредита могат да се използват само и единствено за националното съфинансиране необходимо по няколко оперативни програми на Европейският съюз и то не повече от 15%.

В Приложение 1, на което се позовава проф. Гечев пише, че секторите на действие са „Образование и професионално обучение“, „Помощ за мигранти и разселени лица“, „Опазване и възстановяване на историческото и културно наследство“, „Опазване на околната среда“ и „Подобряване на условията на живот в градските и селските райони“. На друго място в целия договор няма друга дума за „мигранти“.

Това не пречи на проф. Гечев да направи „изводите си“ без да се притеснява да яхне страховете на хората и помпайки ксенофобия.

Родената от неговото изказване „новина“, че управляващата ГЕРБ взима 400 млн. лв. заем, за да разселва мигранти, е чиста проба фалшива новина (fake news). Защо медии я тиражират е друга тема.

Но от днешниия случай може да се изведе

рецепта за производството на тези любими не само на БСП новини

А тя е:

Необходими съставки:

– Международни договори, законопроекти, директиви на ЕК, резолюции на ЕП, правителствени стратегии или какъвто ви попадне официален документ който съдържа „кодови“ думи и понятия. (За локална употреба става и общински). Таргет групата реагира най-добре на „бежанци“, „емигранти“, „мюсюлмани“ и пр. Котират се и други ключови думи като НАТО, Русия, ЕС, САЩ, Турция, Путин, Гейропа, „война“, все по-често „православие“ и т.н.

– Сравнително разпознаваем политик, готов да открие „новина“. (В краен случай може и познат от екрана на телевизора учен, експерт, „журналист“ или „интелектуалец“).

Начин на приготвяне

– След като намерите една от гореспоменатите думи в документите, забъркайте строен, но къс сценарий от няколко опорни точки. Рецептата е проста: добавяте обилно количество от информацията в документа и смесвате кодовата или кодовите думи с неистината, с която трябва да ударите противника. Дайте опорните точки на няколко души, освен говорителя.

Размножете тази част от документа, в която се съдържат кодовите думи, подчертайте ги и ги раздайте на журналисти при сервирането на ястието.

Сервиране

– Най-добрата сцена за сервиране е трибуната на Народното събрание по време на пряко предаване, може и в кулоарите или някъде другаде, където като фон се виждат държавни символи. Подходящо място е и събор или друго народно веселие с виждащи се димящи скари и хора, може и на кон, когато се избягва заложената в народа опознавателна система свой-чужд. Като под чужд се разбира политик или „интелектуалец“.

Другата подходяща сцена е телевизионното студио. Ако ви задават провокативни въпрос, повтаряйте опорните точки до втръсване или измествайте центъра на разговора с други обвинения към врага. Важното е да не се оставяте да ви прекъсват.

Дистрибуция до масите

– Телевизията е най-доброто средство. Ако сте избрали подходяща сцена, екипите на вече десетките телевизии и информационните агенции ще дойдат сами. Гонейки се кой да бъде първи, те ще предадат поднесеното им „ястие“ за минути, преди засегнатият да реагира и без да проверят фактите в него, защото няма време. Дори и засегнатият да реагира по-късно и да ви обвини в лъжа, дори да стигне до съда, не се притеснявайте.

Чрез социалните мрежи и стотиците сайтове разчитащи на чужда информация и олд скул мрежата „по телевизора казаха, четох във вестника“ манипулацийката ви вече ще е достигнала до стотици хора и ще заживее свой собствен живот.

Ако не намерите политик или експерт без съвест

Ако ви се струва прекалено опасно, нямате под ръка подходящ документ, нито камикадзе, готово да излезе с името си, ползвайте блогъри и приятелски медии, най-добре чужди. Създаването на блог или сайт в наши дни не струва много и се прави за минути. Оттам информацията се цитира в „приятелски“ информационен сайт, ако стигне и до чужда медия, ефектът от завръщането й прилича на информационно цунами. За партийните активисти в социалните мрежи, наричани още тролове, няма нужда да ви споменаваме, вие си знаете.

Рецептата е изпробвана

Рецептата е изпробвана много пъти, като „новината“ за поканата на Ердоган за Трети март от предишния кабинет на Борисов, тази за готвения „майдан“ за избирането на Румен Радев за президент, както и „възмущението“ на ГЕРБ и Корнелия Нинова, че евродепутати от БСП и ДПС са подкрепили резолюция, с която щели да ни заселят с мигранти и т.н.

P.S. Договорът за заема можете да прочетете на сайта на Народното събрание.

Advertisements

One thought on “Как се готвят фалшиви новини (рецепта от и за политици)

  1. Дрогарят Гечев , няма смисъл да тълкува договори ,в които няма участие. Защото и правителствата ,и договорите в които е участвал , все пак , завършват с банкрут и фалит. Това говори или, че е абсолютно некомпетентен, или че вместо да работи за избирателите им, работи за само за ДС, и в двата случая това съвсем обезсмисля и участието му в управлението , защото е полза от него няма, ползата е само за кукловодите му. Същото се отнася и за професорстването му в УНСС, където нивото е паднало достатъчно и без него.
    А може въобще да не разбрал,че разпространява фалшива новина. Както и този ,който му я е донесъл за разпространение

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s