Лек срещу депресия – плацента и побой

Никола Димитров

бебе

Снимка: © Getty Images

Преживните животни гълтат сливите и черешите цели, а костилките изплюват при второто сдъвкване на храната. Нямам търпение да дойде тази мода за ядене на череши сред майките в САЩ и у нас. До имитацията на други животни, които изяждат малките си, се надявам никога да не се стига.

Има новини, които е хубаво да се четат на части. Един вид „дозиране“, както казваше бившата министърка на спорта Мариана Георгиева.

Такава новина е: „Баща на новородено преби лекарка в Шейново, искал плацентата„.

Този случай показва крещящата нужда от поне 3 ключови реформи – здравна, правосъдна и образователна, без да говорим за съдбата на горкото новородено. Но нека започнем с дозирането.

Първата част от новината е поредният случай на пребит лекар, докато изпълнява служебните си задължения. Откъдето и да погледнем случая, неизменно ще стигнем до казус тип „кокошката или яйцето“, а именно „Кой е виновен за хаоса в здравеопазването, довел до агресия и лекари, и пациенти?“.

Лекарите с право ще кажат, че работят в постоянен страх за живота си. Ще се появят пациенти, които пък ще разкажат за нечовешко отношение към родилките в няколко АГ болници. Ще си припомним няколко случаи на бити лекари, още толкова починали заради лекарски грешки родилки… И ще запълним времето в следващите три дни в онези сутрешни блокове, където по технически причини няма да може да гостува Азис.

Някак между другото може би ще бъде споменато колко добър и всеотдаен лекар е д-р Гагова, колко семейства са й благодарни за помощта при раждането на децата им. И то – само ако остане време между рекламите и поредното пряко включване от Асеновград.

Коя реформа е по-спешна – здравната или правосъдната – е въпрос, който за пореден път ще остане без отговор. Просто защото няма кой да го зададе. Реформата, за разлика от плацентата, не се яде.

По-скандалната част от новината обаче е причината за нанесения побой. За онзи така ценен биологичен материал, който болницата „съхранява правилно“ и срещу „нужната документация“ е готова да предаде на бащата в работен ден. Бащата, от своя страна, е готов да стигне до физическо насилие, за да се добере до него.

Знаете ли защо не здравето на новороденото бебе, а съдбата на плацентата е в центъра на днешните събития?

Защото, оказва се, имало нова мода сред БГ-мамите, дошла от САЩ, и тя е родилките да я пазят и да я ядат като лек срещу депресия. Обяснението е още по-култово – така правели някои животни. Не искам да си представям по каква точно рецепта се приготвя плацентата за ядене – на шейк, панирана, на фурна, с картофи, с ориз, с мармалад от вишни, със сладко-кисел сос…

Повече ме притеснява доводът „както някои животни правят“.

Преживните животни гълтат сливите и черешите цели, а костилките изплюват при второто сдъвкване на храната. Нямам търпение да дойде тази мода за ядене на череши сред майките в САЩ и у нас. До имитацията на други животни, които изяждат малките си, се надявам никога да не се стига. Ситуацията и без това обаче е крайно притеснителна. След векове научни изследвания и отново сме на нивото „имитация на бозайниците“.

Кога отмина времето, когато „депресията“ се лекуваше с малко шоколад? Дано никой не се сети да пусне с плацента.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s