Кой ми сра в гащите?

Тютюневият гигант „Бритиш американ табако” (BAT) инвестира 60 милиона евро в нова производствена линия в Плоещ, Румъния, съобщи информационната агенция „Медиафакс”.

Преди три месеца BAT купи от „Булгартабак” водещите марки на холдинга Victory, Eva Slim и GD. Сделката бе обявена за над 100 милиона евро, но заедно и с придобиването на дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция“.

След покупката на българските марки цигари BAT на практика утроява инвестицията си в Румъния. В края на миналата година компанията обяви намерение да построи нов производствен цех и да обнови оборудането си в Плоещ за 21 милиона евро в срок от пет години.

„Медиафакс” обяснява увеличаването на инвестицията с постепенното затваряне на фабриката на BAT в Германия и с придобиването на марките на „Булгартабак”.

Част от обема на производство ще бъде преместен от България в Плоещ”, пише „Медиафакс”.

Това ще създаде нови 120 работни места в румънския град, където вече над 700 души работят за BAT, а 150 компании имат договори като доставчици с тютюневия гигант. Общото производство на цигари в Плоещ се очаква да се увеличи с 30%.

Преди да продаде марките си, „Булгартабак” затвори фабриката си в София. Това бе обяснено с репутационни проблеми и прекратен износ за Близкия изток.

По същото време се появиха публикации в чуждестранни медии за съмнения за участие на лица около холдинга (става дума за Делян Пеевски, но българските медии не смеят да го напишат) в контрабанда на цигари в Близкия изток.

Възниква също така въпросът защо БАТ не иска да инвестира в България. Отговорът е очевиден и обяснява защо чуждите инвестиции в България са най-ниските в ЕС и продължават да спадат.

Отговорът е корупция, силна зависимост от руската мафия и държава (което понякога е едно и също), както и неработеща съдебна система. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s