Говорим с Меркел и Макрон, правим като Путин и Орбан

item_borisovmerkel2Йордан Цалов за Терминал 3

Тази година вече видяхме как унгарският премиер Виктор Орбан пожела да закрие Централноевропейският университет в Унгария, тъй като негов основател е Джордж Сорос.

В предишни епизоди сме виждали как Русия забрани финансираните от Запада неправителствени организации.

Днес в България виждаме опит да се случи същото след като управляващите внесоха законопроект, с който да се ограничи финансирането на една от организациите, която най-активно се бори за съдебна реформа и защитата на магистратите в България – Съюзът на съдиите в България.

Разбира се, до известна степен целта на този законопроект е да се прави кампания „Тези, които казват, че няма съдебна реформа всъщност обслужват чужди интереси.“ 

Да, но това не е така. Тези, които казват, че няма съдебна реформа се притесняват за интересите на България и възможността в страната да има ефективно правосъдие и отговорност от страна на политиците.

Подменянето на темата от „Защо в България липсва правосъдие“ към „заплахата от чуждестранно финансиране“ е един тъжен опит статуквото в страната да остане такова каквото е.

Съвсем на скоро Представителите на едни от най-големите международни инвеститори в България, сред които тези на САЩ, Британия, Франция и Австрия, изпратиха обща позизииция до българските власти, в която заявяват:

„В действителност реформата на съдебната система в България далеч не е завършена. Този процес трябва да продължи с дължимото сериозно и отговорно отношение поради простата причина, че се явява фундаментална предпоставка за постигането на истинско благоденствие за българската нация — първостепенно и неотменимо условие, което не търпи повече компромиси.“

Желанието на чуждестранни организации и международни инвеститори в България да има съдебна реформа не е следствие на световен заговор срещу иначе изключителното ни правосъдие, а се дължи на простия им интерес те да могат да защитават инвестициите си в страната – които развиват българската икономика.

Техният интерес е същия какъвто на българските граждани, Европейската комисия и да, онези магистрати, които са недоволни от настоящата система.

Предвид кардиналните промени, които ще се случват в Европейския съюз за България стои въпроса да избере дали да бъде част от ядрото на Европа или да остане в нейната периферия.

Преди два месеца За първи път в историята на ЕС държава членка бе порицана от Европейския парламент за очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на съюза – Унгария. И именно едно от тези нарушения бе опитът за затварянето на Централноевропейския университет.

Другата страна, която я грози  започването на процедурата за тежко нарушение на ценностите на съюза е Полша и част от причините са саморазправата със съдебната власт от управляващите и обезсилването на Конституционния съд в страната.

България е изправена пред цивилизационен избор – между това да е сред двигателите на Обединена Европа Меркел и Макрон или сред нейните разрушители Орбан и Качински. 

В последните седмици Борисов даваше символични знаци, че е избрал да бъде част от ядрото – заговори отново за приемане на страната ни в Еврозоната и Шенгенското пространство, срещна се с лидерите на Германия и Франция и следващия месец ще приеме един от тях в София.

Борисов се надява, че може да сложи силно европейска маска, а отзад да продължава да управлява в необявената си коалиция с Цацаров и Пеевски.“ написа Никола Пенев още при първите сигнали за този рязък завой на Борисов на Запад. 

И днес, очевидно, онези които разобличават привидната маска на Борисов като не спират да повтарят, че съдебна реформа няма и препоръките на ЕС не са извършени трябва да бъдат дискредитирани и заглушени.

Проблемът е, че символите към Европа могат да обслужват Борисов само до един момент, от там насетне ще се очакват резултати. А такива няма и подменянето на темата със световни конспирации няма да промени този факт.

Advertisements

One thought on “Говорим с Меркел и Макрон, правим като Путин и Орбан

  1. Съдебна реформа , някаква реформа на съда и съдиите има. Но прокурорска няма. Няма прокурорска реформа.
    В съд върви някаква реформа. Но прокуратурата е непроменена ,като функции и структура още от времето на социализма. Само я преместиха от изпълнителната власт в съдебната и така направиха генералният прокурор независим от нищо. Но само главният прокурор. Не и другите прокурори,които са подчинени на него. И докато в Румъния има независима прокуратура, то у нас има само един независим главен прокурор, а не независима прокуратура.
    Вероятно и напълно независима прокуратура , като румънската не е най-работещият вариант. В другите демократични държави едва ли има точно такъв модел ,като цялата независима румънска прокуратура, но още по-малко има демократични държави само с един независим прокурор ,както е в България, освен в Русия и други диктаторски държави.
    По въпроса за финансирането на ССБ, ако ГЕРБ искат да го ограничат, то трябва по тази логика първо те да спрат да вземат милиардите от фондовете на ЕС , а едва след това и ССБ. Нека първо бай WHOй и ГЕРБ да дадат пример ,как могат да разчитат само на членските партийни вноски за издръжката на партийците си без държавната субсидия от 15 милона на година , и да върнат всички партийни субсидии за последните 10 години от над 200 милиона лева.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s