Путин: Не сме се намесвали в изборите в САЩ

Владимир Путин отхвърли пред Доналд Тръмп твърденията, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Двамата лидери се видяха за първи път днес на живо в германския град Хамбург, където са на форума на Г-20.

Още в началото на срещата при закрити врти Тръмп е изразил тревогата на американците за евентуална намеса на Москва.

„Те имаха много енергична и дълга обмяна на мнения по въпроса. Президентът (Тръмп – б.р.) оказа повече от един път натиск върху Путин за руската намеса. Путин отрече да е имало такава намеса, както мисля, че е правил и преди“, каза Тилърсън.

Дипломат номер 1 на Вашингтон и руският външен министър Сергей Лавров също присъстваха на разговора между държавните глави.

„Двамата лидери имаха много положителна химия помежду си и много бързо установиха контакт“, каза Тилърсън.

Руската страна поискала доказателство, че стои зад намесата в изборите за президент на САЩ. Такова не било дадено на срещата Тръмп-Путин.

„Да оставим на разузнавателната общност да отговори на този въпрос“, заяви Тилърсън.

Според предварителния план срещата между Тръмп и Путин трябваше да трае 30 минути. Тя обаче продължи 2 часа и 20 минути.

След това Путин по време на срещата си с японския премиер Шинздо Абе обясни защо толкова дълго са се проточили разговорите с Тръмп.

„Натрупаха се много въпроси – там са и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Пак се върнахме към въпросите за борбата с тероризма, киберсигурността“, каза той и се извини за забавянето.

Един час след началото на разговорите в залата влязла първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Тя искала да провери дали президентите смятат да привършат.

Самата среща започна със следния комплимент от страна на Тръмп:

„Г-н Путин, за мен е чест да се срещна с вас.“

„Ние сме разговаряли по телефона… Но телефонните разговори никога не са достатъчни, абсолютно. Ако искате да имате положителен резултат от двустранна среща и да бъдете в състояние да разрешите повечето въпроси на международната политика, наистина ще имате нужда от лични срещи. Щастлив съм да се срещна с вас лично, г-н президент. И се надявам, както вие казахте, че нашата среща ще донесе положителен резултат“, отговори Путин.

Американският президент отказа да отговори на неколкократните провиквания на репортери, които го попитаха за руската намеса в президентските избори в Щатите през 2016 г.

Но каза на Путин следното:

„Гледаме напред за редица положителни неща, случващи се с Русия и САЩ.“

Същевременно след срещата между двамата лидери стана ясно, че САЩ, Русия и Йордания са се споразумели за прекратяване на огъня в Югозападна Сирия, което да влезе в сила на 9 юли по обяд местно време (11 часа българско).

Това предаде АП, като цитира висш американски представител, пожелал анонимност. Споразумението е признак за по-голямо участие на Вашингтон в опита за разрешаването на кризата в арабската държава отбелязва АП. САЩ и Русия подкрепят различни страни в конфликта. Москва помага на режима на Башар Асад, а Вашингтон – на умерените бунтовнически групировки.

„Сирийският лидер Башар Асад евентуално ще напусне властта. Как ще си отиде, тепърва предстои да бъде определено. Ще има преход извън семейство Асад“, каза Рекс Тилърсън.

Обсъждана е и ескалацията на напрежението в Северна Корея.

„Бих казал, че руснаците гледат на нея малко по-различно от нас, така че ние ще продължим тези дискусии и ще ги помолил да направят повече. Русия развива икономическа дейност в Северна Корея, но бих искал да изтъкна, че нейната официална политика е същата като нашата – свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров“, каза Рекс Тилърсън.

Според него различията между Вашингтон и Москва са тактиката и подходът.

 

Лидерите на Г-20 си направиха традиционната „фамилна снимка“.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s