Червен Ламбо ни светна за еманципацията в президентския тунел

Любимецът на Партията Стефан Данаилов се оплака днес в телевизионно интервю, че Румен Радев го бил забравил. Не му се било случвало такова нещо да го забравят само за 20 дни, добави той конкретен драматизъм в съобщението.

Акцентът в оплакването му беше всъщност върху еманципацията на Радев от БСП. Поради което изпитвам обосновани съмнения в драматизацията по сюжета “ах, колко бързо и окончателно се еманципира от нас др. Радев”!

Напълно възможно е Данаилов да говори (предимно) от свое име, защото той обича соловите акции. Но в същото време явно отразява някакви настроения в партията, изпълнявайки същевременно поръчката да внуши колко независим е (вече) президентът.

Нима?

Ние, разбира се, вярваме на Данаилов, но не съвсем. Защото все пак повече вярваме на фактите. А те са доста по-различни от внушението за бързата забрава на здравата връзка между БСП и Радев.

Практически няма тема, по която Радев и БСП да се разминават – напротив, допълват се систематично. Нещо повече, Партията брани президента от парламентарния контрол във връзка с разследването до това как служебният кабинет, назначен от държавния глава, предпостави сделката с неутрална Швеция за превъоръжване с изтребители на българската натовска армия.

Скандалите около изтребителите “Грипен” нито за миг не са напускало полето на политиката. Нещо повече, те очертаха два лагера в нея за първи път от формирането на новия парламент, новия кабинет и новата президентска администрация.

Преди това беше трудно човек да различи бозаджията от халваджията в парламента, в който доминира всеобщият тон на проруско миролюбие (при оценката на руската агресивност) и на мирно съвместно съществуване между управляващи и опозиция.

Сега в “партията на грипенджиите” са всички путинофилстващи – от пейтриотите, до техните другари в откровено червените редици. Така се откроиха гербаджиите, при които е даден сигнал за обезоръжаване на грипенджиите.

Тъй че фронтовете в момента се разграничаха: гербаджии срещу грипенджии – нов етап на единството и борбата между привличащите се противоположности в нашата политика.

В този контекст жалбата на Ст. Данаилов, подадена в ефира на БТВ тази сутрин, може и да е валидна за някакви междуличностни отношения, но не и за междупартийните такива.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s