Баш грантаджиите са във властта

61108399

Светлана Георгиева за Сега

Управляващите решиха радикално да изрежат една язва, която от години ги тормози – парите, които САЩ и американски фондации раздават в България от началото на прехода. Целта се оказа твърде прозрачна – да се орежат средствата, които Съюзът на съдиите получава от „Америка за България“.

Щом грантовете на фондацията толкова дразнят ГЕРБ, данъкоплатците очакваме партията да бяга от тях като дявол от тамян. Нищо подобно!

Преди 10 дни на националния празник на САЩ премиерът

Бойко Борисов се прегръщаше с президентката на фондацията

Нанси Шилър. През май благодари на „Америка за България“, която финансира проекта за реставрация на Епископската базилика в Пловдив с 8.2 млн. лв.

През април на сайта на ГЕРБ беше публикувана благодарност на Цветан Цветанов към неправителствената организация, която според собствените му думи е инвестирала около 184 млн. долара в образование, културно наследство и изкуство, социалната сфера, земеделие и гражданско общество за периода 2009 – 2016 г. Цветанов, който е във властта вече осем години, бил впечатлен и дори подчертава ролята на фондацията за това ГЕРБ да изпълнява един от основните си приоритети – да подобрява образованието. Миналия септември Цветанов пак беше много доволен от дейността на „Америка за България“.

Преди година

вицето на Борисов Меглена Кунева директно иска пари

от ръководството на фондация „Америка за България“, става ясно от официално съобщение. Тогава се разбира, че „Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. Нанси Шилър посочва, че работят със 783 училища в 260 града и са достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнира с университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми. Все пари – спестени на държавния бюджет и данъкоплатците. Друг е въпросът какъв е ефектът и вината за това не е на „Америка за България“, а на управляващите.

Откакто Ахмед Доган обяви след компромисното приемане на страната в Европейския съюз, че той „разпределя порциите“, гледаме все един и същи филм: Нито цент от европейските пари не стигат до случайни хора у нас. Управленският кръг обрасна с фирми и неправителствени организации, близки до управляващите, регистрирани нарочно, за да усвоят дадени пари, ръководени от подставени лица. Стана така, че едни и същи хора се възползваха от информацията за европейско финансиране, която им идваше безплатно по служебен път на държавния пост, а след това вземаха и грантове, тъй като знаеха как да го направят.

Няколко скандални програми

бяха усвоени точно по тази схема от близки до властта

организации. Парите по оперативната програма „Административен капацитет“ и Програмата за развитие на селските региони рядко стигаха до някое независимо НПО. Безброй скандали тресоха властта през годините – обогатили се дъщери, други роднини и любовници лъсваха зад щедро финансиране, но нищо не се промени. Нито някой беше осъден, нито някой върна пари. На партия ГЕРБ пък изобщо не й се накриви шапката – бракът с Доган така се заздрави, че вече са близнаци като Партията и Ленин, както казваше Маяковски. И заедно си консумират.

Благовидният предлог да се орежат външните донори е, че пречат на независимостта на магистратите. А не пречат ли на независимостта на политиците? Защо депутатите да не приемат закон, който забранява на държавните институции да се награждават сами със солидни грантове, и не се въведе правило само бизнесът и неправителствените организации да се финансират по този начин след прозрачни процедури? Не е удобно някак, нали?

Борисов, разбира се,

се подведе от стратегическите си приятели Путин и Орбан

и техните рестрикции спрямо външните донори. Само че Европейската комисия не одобри тази евразийска политика и обяви в писмо до Унгария, че новият закон за неправителствените организации, финансирани от чужбина, застрашава гражданското общество и не е в съответствие с правото на ЕС.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се възмути, че от Европейската комисия му поискали спешно информация за целите на рестриктивния закон. „Някаква секретарка от някакво бюро“ ми искала обяснения“, обяви депутатът, който наскоро обяви, че се изказва от „позицията на депутатско кюфте“.

Всъщност „Америка за България“ не пречи на управляващите и те най-вероятно ще продължат да се възползват от парите й. Пречи им Съюзът на съдиите с острите си критики за всички безобразия в съдебната власт. Така че след орязването на донорите може да се стигне и до директна забрана магистратите да имат съсловни организации. За масонските ложи обаче все така ще си затваряме очите. Някой ще бъде ли учуден?

Advertisements

One thought on “Баш грантаджиите са във властта

  1. Дупетатското кебапче Кирливов , също като своят вожд – бай whoЙ , не блести с някакви нормални мисловни конструкции и манталитет. Но , явно не може да загрее ,че секретарката изисква само това ,което са и наредили да изисква от примитивните тарикати на ГЕРБ, като него. И ако сега не отговори изчерпателно на тази секретарка(която чисто йерархически се намира на поне едно стъпало над Кирливов в ЕС!), то утре ще последват санкции и спирането на фондове и наказателни процедури от шефовете на „секретарката“ му.. Но дори толкова малко здрав разум няма в милиционерските мутри на ГЕРБ! Той бай whoЙ сам казва ,че е прост, а пък партийните му калинки – още повече!
    Америка за България може да се регистрира и в ЕС , и в България , и пак ще избегне недомислиците на калинковите гербаджии. А бай whoЙ и ГЕРБ ще гледат Шенген през крив макарон, а може скоро време да им наложат и санкции ,като на Унгария. Орбан все пак е поне в Шенген, и това е едно ниво над нашата простотия и бай whoЙ-щина! Унгария беше и много по-подготвена за влизане в ЕС , и няма мониторинг от ЕС. Дори Хърватия е в Шенген, която влезе в ЕС доста след България. и много ясно проличава коя страна е приета в ЕС според реалните си постижения, и само България е приета „по документи“ и под ГОЛЯМО условие, което и сега не може да покрие – 10 години след формалното влизане в ЕС.
    Но от калинки ,като Кирливов и неговият червенокож вожд бай whoЙ, не може да се очаква да се надскочат, макар и да са във властта от 2001г. – до сега. И с придобиването на „управленски опит“, нивото им върви надолу , вместо нагоре. От което следва, че колкото по-дълго останат във властта – толкова калинковизацията им ще се увеличава. Откраднатите милиардни грантове – също.
    Изводът е един – ВЪН ! ,и – ОСТАВКА!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s