Гарелов, Сашо Йовков и Валери Тодоров в надпревара за БНТ

Срокът за подаване на документи изтича днес. Възможни са изненади по-късно
Клуб Z

До момента в СЕМ са постъпили шест номинации, научи Клуб Z

Кандидат за шеф на БНТ е дългогодишният журналист и бивш директор на БНР Валери Тодоров. Той изкара два мандата на поста в радиото, след което за кратко бе зам.-директор на Националната опера и балет. Бил е кореспондент и на националното радио, и на БНТ в Москва в различни периоди от кариерата си, предавал е и за БТА.

Начело на БНТ иска да застане и спортният журналист Сашо Йовков. Той от години е в спортната дирекция в националната телевизия и за номинацията му се говори отдавна.

Третият кандидат с вече подадени документи е също кадър на телевизията – журналистът Стоил Рошкев от парламентарния новинарски екип на медията. Рошкев е най-младият след кандидатите до момента – роден е през 1976 г. Освен с журналистическата си работа той е известен и като писател с издадени няколко стихосбирки, два романа и разкази, печелил е и литературни награди.

Бившият главен счетоводител, финансов, изпълнителен и за кратко и.д. генерален директор на БНТ Тома Иванов е следващият мераклия за стола на Вяра Анкова. В периода 2001-2006 г. Иванов е член и изпълнителен секретар на СЕМ. Той напуска националната телевизия през септември 2010 г. след скандал и обвинения към Анкова и членове на ръководството на телевизията, че е имало злоупотреби със средства покрай ремонта на Студио 1.

Документи в СЕМ за генерален директор на БНТ се очаква да подаде и журналистът Иван Гарелов. Намеренията си обяви самият той във фейсбук. Дългогодишният водещ на „Панорама“ има досие от Държавна сигурност като агент Талев на Първо главно управление. До 2013 г. досието от тоталитарните служби не би позволило на Гарелов да се кандидатира за поста на Анкова, защото в Закона за радиото и телевизията бяха единствените оцелели лустрационни текстове – по отношение на директорите на двете национални медии и на членовете на СЕМ. През 2013 г. обаче Конституционният съд ги отмени.

Обявявайки кандидатурата си, Гарелов сподели и първото си потенциално управленско решение – да премести централната емисия новини „По света и у нас“ от 19 ч., когато е часът за новини и на останалите основни телевизии. Сега информационният блок на БНТ е от 20 ч. всеки ден.

Кандидат за директор на БНТ е и кадърът на ТВ „Скат“ Теодор Ангелов, твърдят още запознати. Той нашумя покрай скандал с лидера на „Атака“ Волен Сидеров през 2013 г., откъдето тръгна призивът #Извинисебе.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s