По 5000 страници обвинения на 18 лица за КТБ – дума няма за Пеевски и Кръстева

Прокуратурата внесе обвинителния акт за „кражбата на века“
Клуб Z

18 души са обвиняеми в големия над 12 000 страници обвинителен акт по КТБ. Сред тях са Цветан Василев, бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев и други лица от кръга около банкера, който все още е в Сърбия.

Прокуратурата разпространи 155 страници прессъобщение, в което в повествователна форма се разказва за „Моделът КТБ“ (пълният член е на авторите, б.р.).

Над 5000 страници са предявените обвинения на всяко от 18-те обвинени лица, разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания  доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома, пише прокуратурата.

„В това изложение са описани същността, зараждането и формирането на модела, лицата, осъществили и подпомогнали функционирането му и щетите, настъпили като резултат от действията им“, започва докуентът.

Фамилни имена като Пеевски и Кръстева въобще ги няма вътре…

Цялата схема е била обединена под името „Фирмата“ – казва прократурата, заимствайки от Джон Гришам. За да не остане неясно кой е виновен:

„Моделът КТБ е авторитарно отношение и управление, при което служителите трябва да се подчиняват безпрекословно.“

Цветан Василев е искал да влезе в политиката, става ясно още – а парите на вложителите са отишли за задоволяване на „жизнените“ му потребности и желания.

„Обвиняемият Цветан Василев необезпокояван, безконтролен и безнадзорен, се разпорежда, като със свои, със средствата на Банката, които обаче не са негови, а на вложителите и депозантите“, творят картина от думи държавните обвинители.

Ексбанкерът е обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв. плюс допълнително присвояване на 205.9 млн. лв. от касата на банката (т.нар „касова липса“).

Прокурорите – на моменти в разказвателен стил, а на места – помагайки си с реквизитите, които трябва да съдържа обвинетелен акт, описват картината каквато е била според тях.

В документа е описана цялата версия на обвинението за функционирането на „модела КТБ“ – започва се от зараждането на бизнеса на Цветан Василев още през 1994 г., описва се цялата схема от „кухи фирми“, чрез които е функционирал, финансирането на политическия проект на Николай Бареков и определени телевизии, ролята на „Банков надзор“ в БНБ и на одиторската компания KPMG. Имена на други политици извън Бареков липсват.

Четивото си струва най-вече с нововъведенията, които предлага в правото и това – как да се презентират на „народен език“ написани обвинителни актове.

Още в началото става ясно най-важното:

„Така описаните престъпления са причината. Всички останали корупционни или недобри практики, престъпления и/или нарушения са пряко следствие от тази причина (вкл. и деянията, придобили гражданственост като „кражба на активи от КТБ“). Те обаче не са и няма как да бъдат предмет (дори и само поради огромния мащаб на извършваната противоправна дейност) на обвинителния акт. 

Тоест прокуратурата няма намерение да се занимае с фактическото разграбване на фалиралата банка.

„Или другояче казано, „Моделът КТБ“ има множество негативни проекции, като предмет на обвинителния акт са само и единствено най-основните от тях“, уточняват от държавното обвинение.

Разграбените предприятия и публични средства очевидно са второстепенни.

Нататък вече се стига до аналогии с убийства във връзка с решението да не се прекрати първоначално повдигнатите обвинения по чл. 219 от НК:

„Проф. Маргарита Чинова дава пример с престъплението убийство – ако то е квалифицирано убийство, то остава същото, независимо дали ще са налице един или повече квалифициращи признака. То си остава от същия вид – убийство. В рамките на първоначалното фактическо обвинение подсъдимият може да бъде осъден за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление без извършване на процесуални действия по чл. 287 от НПК – изменение на обвинението от прокурора“.

„Личното участие на обвиняемия в наказателния процес безспорно е негово право, което обаче не следва да бъде реализирано в ущърб на обществения интерес и да обвързва компетентните органи извън рамките на добросъвестното му упражняване“, застраховат се обвинителите заради отсъствието на собственика на банката Цветан Василев, който все така си е в Белград.

„Застъпването на противната теза би дало възможност на обв. Василев да извлече ползи от собственото си противоправно поведение – например да постигне прекратяване на наказателното производство поради изтичане на сроковете“, пише в акта.

Подробно е проследена цялата корпоративна история на ексбанкера, която започва още от 90-те години на миналия век започва с финансовата къща “Фина-С”. Тогава Василев е следял цялата заплетена мрежа от безкрайните финансови потоци на фирмата си чрез т. нар. „справка“.

Това е лист, който ексбанкерът е изисквал всеки ден на бюрото си, в който са отразени парите му за деня „до стотинка“.
Въпросната справка е изготвяна от бившия счетоводител на Василев и настоящ свидетел по делото Бисер Лазов, който работи с Василев още от 1998 г.

Тази справка се изготвя с натрупване и представлява „снимка“ на ситуацията по няколкото тогава негови дружества, които по-късно той започва да нарича с общото
наименование „фирмата“, посочва прокуратурата. По нейни данни такава е изготвена и на самия 20 юни 2014 г., когато КТБ бе обявена под специален наздор. Тя много ясно показвала – в дясната страна като задължения сумата от 3.5 млрд. лева, осигурени като взети кредити от КТБ, а вляво – отделните условно наречени по-долу „кухи” дружества и проекти, където тези пари са похарчени или се
намират.

„Основните дейности на Василев са били свързани с финансиране на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот, на
лични нужди на обвиняемия, както и на инвестиционни (губещи или печеливши), медийни и други проекти, за да бъдат осигурени средства за подържане пирамидалното функциониране на КТБ „за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества – кредитополучатели без реална търговска дейност, контролирани от обв. Цветан Василев“
, разясняват от прокуратурата.

„Самоопределянето на обв. Василев като собственик на цялото имущество на Банката и самооприличаването му на крупен бизнесмен, придружени със съответни характерови особености, неминуемо го довеждат и до съзнанието за човек, без който икономиката и страната трудно могат да функционират и да се предвижват напред. Част от това самомнение е и самовъзприемането на обв. Василев като един крупен меценат, който подкрепя редица спонсорски проекти. Всичко това би било добре, само че парите, пропилени като спонсорства, не са лично негово имущество, а обществени пари, които той трябва да охранява и пази в Банката, а не да „раздава“. Подобни спонсорирания, прикрити под формата на привидна реклама или консултация, със средства на Банката чрез технологията на модела КТБ АД, обв. Цветан Василев извършва и към политически обвързани лица“, пише още документа.

Advertisements

One thought on “По 5000 страници обвинения на 18 лица за КТБ – дума няма за Пеевски и Кръстева

  1. Най-накрая излезе многотомният „прокурорски“ роман ,плод на „усилията“ целият прокурорски „авторски колектив“ в България – „КТБ , до фалита ѝ, но без самият фалит и след него“.
    Но няма особено много желаещи да четат такива занимателни четива, особено от тези ,които са го писали. Толкова много хартия , а вътре всичко на всичко само 15-на „главни“ герои. На всеки се падат по над 1000 страници(!). Дори и да прибавяят Кръстева и Пеевски, това едва ли е целият набор от персонажи по КТБ. Пеевски даже юридически няма , и никога не е имал никаква власт, а ако се яви на избори – никога няма и да има. Но освен неговото име няма никакви имена на политици, съдии, прокурори, бюрократи, банкери и т.н.. Едва ли самият Цв.Василев би успял сам да присвои 7-8 милиарда лева. Още повече, че поне половината – около 4-5 милиарда , съществуваха под формата на някакви активи и след фалита на КТБ. А и те изчезнаха, въпреки че фалираната банка беше вече под властта на БНБ, Цацаров и ДАНС. А в за това няма нищо в многохилядните страници в свободното съчинение на прокуратурата. А можеха да отделят поне няколко страници , за изброяване поне в списъчен вид на всички „второстепенни герои“ в КТБ – от ДАНС,прокуратурата,политици, прокурори , съдии и бюрократи . Защото, едва ли само тези 15-на обвинени , сами , без чужда помощ са успели да фалират КТБ.
    Вероятно на прокуратурата сама е преценила,че няма да ѝ стигне цялата хартия в България , ако вземе да отдели по 3 години и над 1000(!) на всеки от истинските участници в аферата КТБ, и е решила да мине само с тези 15-на! Но така е пропуснала шанса да сътвори наистина юридически шедьовър , и се е получил само недовършен и бюджетен „публицистичен“ трилър, с жълтеникави клюки и вицове, който не става и за собствената им консумация.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s