Шефка от „патриотите“ ръководи канал за мигранти

Координаторката на партията на Валери Симеонов – Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и бивш кандидат за депутат и кмет на Костинброд Анелия Велева е задържаната като тартор нагрупа за трафик на мигранти.

Това потвърдиха пред Клуб Z полицаи, след като версията се появи в няколко сайта. Бизнесдамата е бивш кандидат-депутат от „патриотите“ на изборите през 2014 г., през 2015 г. е кандидат за кмет от партията на настоящия вицепремиер в Костинброд. Тогава обаче получава скромните малко над 2%.

Велева има собствен бизнес, пише регионалният сайт „Балканец“.

Според събраните до момента данни тя е един от организаторите на канала от Турция към Сърбия за превоз на мигранти. Другата арестувана дама, която е лидер на канала, е с прозвището Калина Дебелата и е от Хасково.

До момента няма публична реакция от НФСБ.

Става въпрос за акция от петък вечер, когато са задържани шест лица – 4-ма мъже и 2 жени, и в нея са оплетени и бивши ченгета. Спрени са от движение и четири автомобила, превозващи деветима нелегални мигранти от Турция към Сърбия.

Бивш полицейски служител e участвал, като е прекарвал мигрантите на запад с пуснати сирени. Сред задържаните обаче няма действащи служители на МВР. Операцията, проведена от пловдивски криминалисти, е подготвяна два месеца.

Бежанците трябвало да бъдат транспортирани от българо-турската граница до София. За целта групата използвала четири автомобила. Първият бил пилотен и се движел 10 минути преди останалите. В конвоя зад него пътували двама сирийски граждани с документи за самоличност и още трима иракчани.

Автомобилите, управлявани от 50-годишния Николай от София и някой си Любомир от Костинброд, били спрени за проверка, пише „Хасковска Марица“. В единия от тях ималоинсталирана и звуково-светлинна система, каквато се използва в Националната служба за охрана. С нея Николай, който е бивш полицейски служител, се опитал да се изплъзне от проверката на криминалистите.

Край 132-ри км на магистрала „Тракия“, близо до Пловдив, 40 минути по-късно е арестувана и организаторката на канала – въпросната Калина И. от Хасково. Тя пък пътувала с още трима души, които по думите на районния прокурор Гергана Мутафова не са участвали в престъпната група. Арестувани са обаче пътуващите в пилотната кола – Камен В. на 36 години от Костинброд, Делян Н. 31 години от Бургас и Анелия Велева от Костинброд.

Според Гергана Мутафова – районен прокурор на Пловдив, тези три лица, плюс двамата шофьори на автомобилите заедно с Калина И. от Хасково, се привличат като обвиняеми за извършено престъпление по член 281, ал. 2 , точка 1, 2 и 5 от Наказателния кодекс.

По първоначални данни мигрантите са платили между 500 и 1000 евро, за да преминат от Турция в България. Дезориентирани са и не могат да посочат къде точно са пресекли границата.
Наказанието, което заплашва задържаните трафиканти, е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

А петимата бежанци след приключване на разследването ще бъдат настанени в кризисния център в Харманли.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s