Руският “хулиган” Рогозин пак беше натирен от въздушното пространство на НАТО

Руският вицеприемир Дмитрий Рогозин се закани преди три години на Румъния, която спази европейската забрана във връзка със санкциите срещу Кремъл и не го допусна да премине над румънска територия, че следващият път щял да лети по същия маршрут с военен самолет.

Дмитрий Рогозин, специален представител на Путин за Приднестровието, написа на 10 май 2014 г. в интернет, че и занапред ще лети до Тираспол.  “Следващия път ще се кача на Ту-160″ (свръхзвуков стратегически бомбардировач, въоръжен с ракети).

Историята обаче се повтори вчера при опит на Рогозин да провери дали Румъния не се е огънала междувременно след заплахите му. http://www.dnes.bg/world/2017/07/28/rumyniia-zabrani-na-rogozin-da-kacne-v-moldova.348695

Отново му беше забранено от румънското външно министерство да навлиза във въздушното пространство на натовската държава, макар да се е опитал да се промъкне с полет на частна авиокомпания. Така Рогозин не успя да се появи в Кишинев, където на летището са го очаквали протестиращи срещу неговата визита молдовци.

Пилотите на самолета, в който е пътувал руският вицепремиер, са поискали разрешение от Унгария да кацнат в Будапеща, но също получили отказ. Наложило се да се приземят в Минск.

Рогозин е заплашил (отново) Румъния (но не и Унгария на Орбан, макар и двете страни да са изтъкнали като причина фактът, че Рогозин е сред физическите лица, приближени на Путин, попаднали в забранителния европейски списък след руската агресия срещу Украйна от 2014 г.).

“Обръщам се към румънските власти, чакайте отговор. Той няма да закъснее”,  закани се в Twiter вбесеният Рогозин, който нарича “гадове” румънските власти.

За сравнение: Рогозин не веднъж е нападал вербално и България и се е натъквал до неотдавна на отпор от отделни политици, като въшният министър Даниел Митов и президентът Плевнелиев.

Но в публичното пространство той беше защитаван с аргумента, че е “хулиган”, т.е. че е руски симпатяга, към чиито нападки трябва се отнасяме като братушки, длъжни да проявяват разбиране към него.

От пример на Румъния (и на Унгария на Орбан дори) се вижда, че от позицията на нтовска държава трябва да се държим с Рогозин и подобията му на принципа на рогозкта- каквото си е постлал, такова получава, колкото и да бесней над бащино ни въздушно пространство.

Но Рогозин и компания загубиха интерес да провократ България напоследък – онези, които можеха да му отговорят от София вече не са във властта. Вместо със стратегически бомбардировач руското влияние ни атакува успешно с пилот на съветски изтребител и Москва се успокои, че вече не се налага да насъсква своя собствен “хулиган” срещу нас.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s