Забранете електронното правителство, спасете България!

865384Евгений Тодоров в „За прехода“

Обещанията за електронно правителство са като гъби след предизборен дъжд.

Няма по-лесно обещание – няма срокове – нито 800 дни, нито повече, не е свързано с милиарди като увеличението на пенсиите, примерно, не противоречи на европейските директиви – тъкмо напротив.

Освен това никой не знае как изглежда това „правителство” – то е нещо като на комара пишката: знаем, че я има, но не сме я виждали.

Напоследък Бойко Борисов се сети, че положението с опашките и разкарването на хората поражда антиправителствени настроения и  даде някои директиви. Някъде опашките изчезнаха за ден-два, на третия всичко си дойде на мястото.

Последно Томислав Дончев ще се бори с бюрокрацията и регулациите.

Май Тръмп го беше измислил най-лесно – който иска да въведе нова регулация, да съкрати две стари.

Или който иска да открие нов щат,  да закрие два други. Румяна Бъчварова май беше казала, че имаме 30 процента излишни чиновници.

Някои си правят сигурно сметката – ако въведем  повече електронни услуги, ще съкратим чиновници. Като съкратим чиновници, ще намалим бюджетните разходи. А освободените чиновници ще си намерят друга работа – в строителството или като монтажници на електронни елементи, примерно. И ще създават принадена стойност.

Само че кой ще напусне с усмивка бюрото и ще застане прав пред струга?

Няма такъв вариант.  Нали тогава съкратените, че и техните роднини до девето коляно ще престанат да гласуват за сегашната власт.

Затова ние предлагаме революционно решение – как хем да се съкрати администрацията, хем да няма обидени.

Изходът е един: никакво електронно правителство! Нещо повече – никакви компютри по бюрата. Връщане изцяло към хартиените носители и попълването на бланки на ръка.

Представете си стотиците хиляди държавни и общински чиновници без компютри. Без интернет. Без фейсбук. Без  възможност да си обменяш снимки и да пускаш лайкове. Без да четеш по цял ден: 20 вида хороскопи, прогнозата за времето три месеца напред, нови и стари кулинарни рецепти, да си поръчваш потниче онлайн, да се радваш как Пентагонът трепери след новината за новото суперсекретно руско оръжие, да научиш първи какви мизерии пак е намислил Лозан Панов, да напишеш коментар срещу работодателите, които те наричат „търтей” и не на последно място да научиш тайната как да си удвоиш дължината на члена за три дни или да достигаш задължително по три оргазма на час…

Няма да стане. Без компютри и фейсбук чиновниците няма да изкарат и 48 часа. И ще напуснат веднага. По-добре без заплата, отколкото без удоволствия.

Но като резултат ще се вдигне процентът на безработните. Тогава с какво ще се хвали правителството?.

Май пак не става…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s