Най-после: Договор между България и Македония

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в 14,41 ч днес историческия договор за приятелство между Македония и България.

Това стана на тържествена церемония в Скопие.

По-рано той бе тържествено посрещнат там.

 

На церемонията по посрещането прозвучаха химните на двете държави

След това започна срещата насаме между Борисов и Заев.

 

А след срещата бе подписан договорът.

Подписани бяха също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

„България и Македония днес направиха история. Този договор ще спомогне за политическата стабилизация и на държавите, и на региона“, заяви Зоран Заев.

И продължи:

„Нашето приятелство и добросъседство е пример. Желанието на Европа и НАТО е отношението между държавите да се подобрява.“

След това говори Борисов.

„Можеше и да не подпишем този договор. Можеше, години наред не бе подписан, затова искам да благодаря на Заев, екипите и министрите за множество месеци работа“, започна изявлението си премиерът на България.

След това той коментира и двата подписани днес меморандума.

„Те са изключително важни и за вас и за нас, защато транспортен коридор 8 дава излаз не само по оста север-юг, а и възможност на всяка една държава на Балканите да се свърже с всяка друга.“

Борисов говори и за бъдещата жп връзка между двете страни:

„250 милиона евро ще бъдат дадени от България за новата жп линия до границата. Това са немалко пари. Трябва така да направим, че едновременно да изградим жп линията и от страна на Македония, и от страна на България.“

И обобщи:

„Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани между две държави, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че приятелството, добросъседството е най-доброто за нас. Затова съм убеден, че в следващите години резултатите и в двете държави ще бъдат видни.“

Накрая Борисов каза, че историята трябва да ни обединява и да дава перспективи, а не да ни разделя.

На 20 юни след среща в София двамата премиери взеха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между нас и близката ни югозападна съседка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори.

Бойко Борисов е на официално посещение в съседката ни на 1 и 2 август. Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г., и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение, съобщава правителствената служба в София.

Борисов ще има срещи също с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.

По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s