Групенфюрер на група граждани

У нас всеки популист крещи “дръжте популиста” толкова по-силно, колкото  по-нахален или овластен е (уви, често пъти става дума за едното и другото като взаимна обвързаност). Най-подозираните в обогатяване чрез политиката сочат обвинително с пръст към останалите.

Тон за тази песен поднови премиерът Борисов, когато преди няколко дни “изобличи” един наистина твърде антипатичен олигарх, който обаче е извън неговия кръг от бизнесмени, че имал скъп автомобил майбах, пък си позволявал да го критикува.

Борисов би могъл да каже много повече и много по-конкретни неща за въпросния собственик на цял курорт край Бургас, но срещу такива яростни русофили нашият премиер предпочита да действа по стар махленски обичай с акцентиране върху някакъв знак от неговото богатство, за да го дискредитира в очите на публиката.

Евродепутатът Бареков го имитира на неговото си ниво като добър ученик в универеситета по популизъм. В пристъп на отмъстителност към конкретни журналисти, които го ядосват, Бареков се самоназначи за говорител на “група граждани” и сигнализатор на прокуратурата колко забогатели са въпросните няколко (негови бивши) колеги.

Моя скромна милост не веднъж е отблязвал, че медийните велможи са най-недосегаемата част от българския т.н. елит. Няма виден негов представител, срещу когото да е насочван мечът на Темида у нас. Скалповете на шефовете на т.н. четвърта власт са скъп трофей на властниците и те си ги пазят във витрината като напомняне на племето, че след скалпирането (че и скопяването) следва обезглавяване на непокорните.

Не че отделни журналисти не заслужават прокурорско внимание, но пренасочването на вниманието на “обвинителя” Бареков към водещи на предвания при положение, че далаверите на медийните босове и връзките им с политиците, към които Бареков принадлежи и в едното, и в другото “качество” като горд със себе си началник на телевизия и “европейски политик” (както сам се нарича), е поредната перверзия на “разваления телефон” в българската публичност.

Самият израз “група граждани”, които Бареков претендира да предвожда в написването на сигнал до прокуратурата, е автоголова фразеология от времето на “развития социализъм”. “Работническо дело” обяви протестиращите на 3 ноември 1989 г. пред Народното събрание, скандиращи “демокрация” и “избори” за “група граждани” (имах честта да бъда сред тях).

Но още по-бумерангово е заклеймяването на журналисти във връзка с предполагаемото им обогатяване тъкмо от страна на гражданина Бареков. Ако има практикуващ тази професия у нас през последните близо три десетилетия, който да е станал емблематичен в това отношение, то това е точно авторът на “сигнала”. То не бяха фукни със снимки с неговите поливания с шампанско в скъп френски бар и хвалби с часовници за хиляди и хияди евро!

1779973_201513480059127_1871391738_n

 

http://www.burgas.utre.bg/2014/02/27/212125-vizhte_chasovnitsite_na_barekov_za_nad_150_bona_snimki

Но най-отблъскващото в популисткия ход на Бареков е позоваването на хорската бедност на фона на неговото собствено забогатяване, което той неведнъж е обяснявал като заслужно с честен мениджърски и журналисти труд.

В същото време, вайка се той в сигнала си до прокуратурата, хората едва свързат двата края със заплата от 1000 лева в България. Разбирай – бедните хорица не са талантливи в забогатяването, както заслужено забогателия Бареков.

Понеже вече стана дума, че заможният нашенски Робин Худ, тръгнал в професионалния си живот като конферансие от пловдивска кръчма, за да пренесе факела на простотията от нея в българската журналистика и политика, използва неосъзнато фразеологията от времето на социалпопулизма, то на най-новата му изява би подхождал един израз от същото онова време, когато за подобни типове се казваше, че успяват на принципа “чрез нахалство, към прогрес”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s