Полша посочи официално съветската вина за началото на Втората световна война

Берлинската стена, чието построяване започва на 13 август 1961 г. по същия безапелационен начин (без някакви си всенародни обсъждания и пречее либерални глезотии), по който се взимаха решенията в условията на всяка (комунистическа) диктатура, беше уникална не само по своята разделителна за един народ символика, но и с факта, че на практика беше акт на вътрешно противопоставяне чрез самозазиждане срещу външната привлекателност на света.

Искате да бягате от хубавия живот в нашата страна? Не може! Ще стоите тук и ще ви застреляме, ако решите да не се съгласите. Това на практика декларираше съоръжението , замислено като преграда срещу желанието на германските (демократични) мигранти да изберат с риск на живота си “света на експлоататорите”.

В Израел хората плачат пред Стената на плача, а в Берлин – пред стената на палача.

За всички е ясно, че  палачът е СССР. Но е трудно той да бъде ясно заклеймен по този начин дори днес заради политическата коректност, която изисква Германия да припознава СССР като част от решението на собствения й проблем, т.е. от излекуването на държавата от нацизма в съюз с демократичния Запад, водеща част от който днес е демократична Германия.

В навечерието на годишнината от издигането на Берлинската стена обаче в политически коректния мълчалив заговор срещу крещящата историческата истина едно събитие направи пробив. https://www.kommersant.ru/doc/3383585

От името на първата жертва на сговора между германския нацизъм и съветския болшевизъм Полша най-после посочи официално на ниво външен министър солидарната вина на СССР за разпалването на Втората световна война.

Една птичка може да не прави пролет, но пробив – да. Пукнатини, като тази, имат способности да вещаят скъсване на един бент – скъсване с практиката да се премълчава историческата истина в името на правото на по-силния да пише историята.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s