Часът и мястото на срещата са известни

Панорама

Големият проблем на „Панорама“ не е часът на излъчване, а годината. Отдавна мина 1990-та, когато политиката се случваше в студиото, отдавна БНТ не е единствената телевизия. И политиците днес не са това, което бяха вчера.

Не останаха и много будалите, които да слушат с интерес „интервюта“ с предварително написани въпроси с предварително написани отговори, разширените варианти на партийни прессъобщения също не са много секси.

Предаването, което все пак се опитва да държи високо ниво, е в остра конкуренция не само с частните телевизии, но и с останалите публицистични предавания в обществената телевизия – сутрешни блокове, вечерни предавания, и в БНТ, и в другите телевизии.

Ексклузивни събеседници просто вече няма, изместeни бяха от „говорещите глави“, въпреки че и за тях често борбата е епична.

Друг е въпросът защо след „Панорама“ излизат оскъдни новини, или защо обзорният формат се приема за алиби на половинчати отговори. Но така балансът е запазен и всички са доволни.

Цялата история около „Часът и мястото на срещата“ изглежда все по-далеч от професионален разговор и все по-близо до нещо като ритуал по маркиране на територия пред новия директор.

В името на мира и спокойствието най-вероятно „Панорама“ ще си остане в петък вечер. Константин Каменаров ще си има достатъчно главоболия, за да си създава и нови.

Но все пак казусът е показателен за това как се случват нещата в БНТ – а именно колективно (писмото е подписано от „екипа на“) и вследствие на това – никак. Те просто не се случват.

Срещу всеки опит за промяна въстават цели трудови колективи.

Ако вярваме на модерните напоследък похвати, в борбата за часа на излъчване трябва да се включи задължително събирането на подписка от интелектуалци и политици в подкрепа на оставането на предаването в петък вечер.

Те трябва убедително да заявят, че не са съгласни да участват в „Панорама“ през уикенда, защото събота си ходят на село. Но списъците не гарантират успеха, справка Иван Гарелов.

Иначе, генералният директор все пак трябва да има право да защити позиция кое предаване кога да се излъчва. Това просто е част от неговите отговорности.

Така че екипът на предаването ще продължи да живее „необезпокояван“ на своя щастлив остров в бурното море на телевизията. А зрителите отдавна се отказали да очакват неудобни въпроси и интересни отговори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s