Руският анклав “Камчия”, столица на българската корупция и продажност

Българският клон на германския лидер в застраховането Аllianz, който участва в публичен търг за строеж на хотел, обявен през март тази година, получи през август правото да строи в Банкя срещу 10 милиона лева “бонус”-сума, поискана и договорена вече за реставрирането на старата баня в града. http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/25/2958767_baniata_v_bankia_shte_bude_restavrirana_ako_zad_neia/

Американският петролен гигант “Шеврон” плати преди 6 години невижданите по нашите земи 30 милиона евро на българското правителство само за правото да търси шистов газ (и вбеси лакомите корупционери в България, на които американците заявиха по този начин, че няма да им пълнят гушите\касите с подкупи като подизпълнители – да си търсят бонусите от правителството в София). http://www.moreto.net/novini.php?n=156128&c=06

Премиерът Борисов, чиято родна Банкя сега получава от германския бонус 10 милиона, нареди на парламента да гласува през януари 2012 г. мораториум върху проучванията на “Шеврон”. Така щедрите американци бяха принудени да се откажат от тях и да отидат с парите си другаде след оркестрираната от московската пета колона улична истерия в края на 2011 и началото на 2012 г. срещу самото търсене на тази суровина, която би направила България независима от руския газов шантаж, ако се окаже, че подземното богатство наистина го има в гигантските количества, маркирани от космоса от американски сателити.

Да се запитаме по аналогия какви бонуси искат българските власти от руските инвеститори.

Отговорът е: не нула, а под нулата. Ако са искали нещо българските власти в случая с руското застрояване на комплекса “Камчия”,  това трябва да са били подкупи, за да се префасонира земята на един български природен резерват в 300 декара строителна площадка, предоставена на чужда държава.

Пред очите ни е примерът с огромната руска инвестиция в руския анклав “Камчия”, резултатът от която е възпята и в химн http://www.sok-kamchia.com/media/4150/pesen-kamchia.mp3. Химнът възхвалява в характерния маршов ритъм руския анклав “Камчия” като “столицата на дружбата” между Русия и България.

Ефектът от това руско “присъствие” е като неутронна бомба за все по-мизерното гето, в каквото е превърната съзнателно разрушената (за да бъде изкупена също) българска част от бившия черноморски български комплекс.

Няма друго подобно петно на българската черноморска карта, където вече от десетки години да не се развива туризма със съответните подобрения и строежи и то при наличието на комбинацията от слизащи до брега гори, които преминават в километри пясъчна ивица с плитко крайбрежие, подходящо за плажуване.

Ивицата на практика е превзета от руския комплекс, макар оградата му да минава по края на гората, 16 на сто от която е застроена от руснаците (които се хвалят на сайта на комплекса, че са им разрешили цели 30 на сто застрояване, но не са се възползвали от тази щедрост на дружелюбните им братушки). images

Пред оградата и покрай плажа нищо българско отдавна не никне – от ресторантите и дискотеките по бреговата ивица е оцелял само един купен пк с руски пари “Кристал”, който на практика е погълнат от руския комплекс като отправна точка към него откъм брега.

Възложител на обекта е СОК (Санаторно-оздравителен комплекс) «Камчия» ЕАД с изпълнителен директор Станка Шопова, последният шеф на организацията на комунистическата младеж в България ДКМС, издигната лично от Тодор Живков (на снимките- преди и в днешно време в обкръжението на руски началници) panevkin_17-07-2016_0. images Под нейното ръководство  са построени и  се използват целогодишно (данните са от официалния сайт на комплекса – следва дълъг цитат):

Хотелски комплекс “Лонгоз” с капацитет 450 легла; Атриум, басейн, фитнес зала, конферентни зали и др.

Детски оздравителен лагер “Радуга” с леглова база предназначена за 600 деца и около 100 ръководители, киноконцертна зала с 600 места и обществен център за клубна и кръжочна дейност;

Детски оздравителен лагер “Черноморски” с леглова база за 600 деца и обществен център, включващ зали за кръжочна дейност и концертна зала.

Вилно селище “Пирин”, състоящо се от хотелска част и единадесет двуетажни вили с леглова база за 250 човека;

Ресторантски комплекс “Кристал” с основен ресторант от 250 места, снек-бар, кафе-сладкарница и пицария;

Лечебно-диагностичен и балнеологичен център “Здравец”;

Учебно-възпитателен център “Юрий Гагарин”, който се състои от училище, Планетариум, авиакосмически център с музейна експозиция, Музей на славянската дружба, учебни лаборатории, лекционна зала с 250 места, помещения за детско творчество, кабинети по робототехника, спортна зала, телевизионно и радио студии.

Спортен комплекс “Камчия”, отговарящ на всички олимпийски  стандарти, включващ лекоатлетическа писта, многофункционално поле, плувен басейн, зали за тренировки, открити игрища за футбол, волейбола и баскетбола,  и други съоръжения.Unknown-4Unknown-3
images-1Unknown

Детски център за културни и художествени дейности и програми “Хамбарите”.

Амфитеатър за 2000 зрители (с водни каскади за фон при някои спектакли- бел. авт.)

В реализирането на архитектурно-инженерния  проект  се използват най-новите строителни технологии, иновативни методи  за организация на строителния процес в унисон с уникалния ландшафт на Камчия.

Целият сграден фонд е обезпечен със собствена инженерно-техническа инфраструктура. Вече са построени и въведени в експлоатация възлова електростанция, шест трансформаторни поста, 3886 м. водопроводи и 2347 м. канализация. Изградени са автономни източници за топлоенергия, поставени са слънчеви батерии.

Всички технологични  процеси в обектите са подчинени на модерна система за автоматично управление. Тя осигурява програмиране на процесите, контрол и регулиране на технологичните параметри, защита на технологичното оборудване от аварийни ситуации, аварийно-предупредителна и технологична сигнализация, а също така и централизиран диспечерски контрол, мониторинг и управление.

Изградената по този начин комплекс ще може да приема по 2000 гости едновременно, по 25 хиляди почиващи ежегодно, предоставяйки им чудесни условия за почивка, оздравяване, обучение, творческо развитие, намиране на нови приятели, запознанство с България и с паметните места, свързани с общата ни история (за историята от тракйско до днешно време, която не е свързана с Русия, няма предвиден интерес- бел. авт.), духовност и култура, с красивата българска природа и гостоприемството на българите.  СОК “Камчия” се превръща в значим съвременен обществен, културен, образователен и делови център на Русия в България.

Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” е не само значим обект на съвременните взаимоотношения между Русия и България, но и важна предпоставка за сближаването и славянското единение на народите на България и Русия. Не случайно казват, че Камчия – е новата  столица на българо-руската дружба.

СОК “Камчия” е успешен и най-мащабен социален проект, реализиран в България от Правителството на Москва в тясно сътрудничество с широк кръг български специалисти. Това е не само значим обект в света на съвремената архитектура, но и пример за успешната инвестиционна и социална политика на Москва, реализиран в дружеска страна.  Това е инвестиционен проект с голяма социална значимост, който може да бъде мултиплициран и на други територии от българския черноморски регион”.

Обърнете още веднъж внимание: изградени са километри (вътрешна) инфраструктура от водопроводи и канализация. Построена е собствена автономна система за отопление и електрозахранване. Колко бетон е излят – това не казват (интересно, по времето на СССР производството и “усвояването” на бетона беше единица мярка за прогреса по социалистически).

Само “пътеката” с отводнителнте съоръжения, че и с пейки за междинна почивка на изморените от плажуването гости , която се вие нагоре между сградите от комплекса, свързани в някои случаи с надземни остъклен коридори помежду им, е погълнала материали, достатъчни да се очовечат пътищата в региона, които по селата наоколо са в окаяно състояние.

И всичко това в името на здравето на московските дечица, които от две години насам престанаха да идват групово в “столицата на българско-руската дружба”?

Както ще видите от друг цитат от автореклама на комплекса, става дума за “райско кътче”, защитено от ЮНЕСКО (но не и от българско-съветската мафия), разположено само на 25 клм от Варны, в което има кружоци и так делее…Уникално е в целия свят, както се намеква в хвалебственото описание.

С този суперлатив съм склонен да се съглася поне по отношение на България, където никъде другаде няма събрани на едно място толкова открити и покрити спортни площи с олимпийски параметри ( комплексът “раСполага”, както пише на руско-български в рекламата, с басейни, лекоатлетически писти, зимна пързалка, боулинг зала и с най-големия фитнес, който някога съм виждал), плюс космически тренажор, училищен комплекс и т.н.

“Санаторно–оздравителния комплекс “Камчия” – е най-модерният детски център, и не само в България!”, хвалят се собствениците на нещото, което се “продава” пропагандно като проява на загриженост за московските деца, които допреди година-две се появяваха тук под строй за броени седмици в годината. И още (запазвам правописа на руско мислещите автори на рекламата, които може би си мислят също така, че ЮНЕСКО е някой си Юнеско от Приднестровието, превърнато в голяма руска военна база на молдовска територия):

“Той е разположен в непосредствена близост до уникалния природен резерват, намиращ под закрилата на Юнеско, до устието на река Камчия, 25 км. На юг от морската столица на България – Варны.  Тук има  прекрасен плаж със ситен пясък и дюни, спокойна и живописна река – Камчия, величествена гора и кристално чист въздух. В този райски кът на брега на Черно море се намират детските лагери “Лонгоз” за 400 деца и “Радуга” за 600 деца.

Тук няма място за скука – програмата на смените е наситена с  образователни, културни, развлекателни, спортни и творчески занятия. Работят кружоци, проводеждат се интересни мастер-класове. На разположение на почиващите са голяма киноконцертна зал, богата библиотека, медиатека, интернет клуб, компютърни зали, музикален салон и зала за танци. Организирана е богата екскурзионна програма по най- красивите места на черноморското ни (руско мислещите автори на текста са били пределно откровени за черноморското ИМ крайбрежие”- бел. авт.). http://www.sok-kamchia.com/bg/категории/заповядайте-в-камчия!/за-вас-родители.aspx

Приключвам с цитатите с най-многозначителния от тях, който ни заплашва, че случаят с “Камчия” е модел, който може да се мултиплицира и другаде в “дружеска” България.

“СОК “Камчия” е успешен и най-мащабен социален проект, реализиран в България от Правителството на Москва в тясно сътрудничество с широк кръг български специалисти. Това е не само значим обект в света на съвремената архитектура, но и пример за успешната инвестиционна и социална политика на Москва, реализиран в дружеска страна.  Това е инвестиционен проект с голяма социална значимост, който може да бъде мултиплициран и на други територии от българския черноморски регион”. http://www.sok-kamchia.com/bg/категории/инвестиционен-проект.aspx

А сега да се върнем към въпроса: колко “дружеска” трябва да е една страна по отношение руските петродолари, изсипали се временно в Русия за едно десетилетие, за да си предостави така безрезевно и безусловно ( като безусловна капитулация) територията на един резерват за нейни пропагандни и хибридно военни цели, чията канава е “славянското единение”?

Какво, освен бетонираната дружба в един природен резерват, обособен като затворена руска собственост с достъп до нея за “външни лица” само след проверка на главния вход (предупредителни табели в този смисъл се мъдрят навсякъде по километричната ограда), получават бедните български съседи на тази руска демонстрация, която е най-скъпият (не само на сърцето на българския обслужващ персонал) в материално отношение израз на платеното от Москва руско проникване в чужбина след края на СССР?

Само на крачки от руския затворен анклав започва българският “рай”, както гласи направо подигравателно надписът на входа му – на последната снимка в галерията се вижда и бившия амфитеатър, който обаче “не фонтан” (ако използвам руският израз за нещо, което е кофти). IMG_7231

Контрастът с разрухата в обраслата като джунгла бивша почивна база в комплекса е толкова поразителен, че по-поразяващо е само пълното нехайство на българските власти и на медиите, които “не забелязват” случващото се.

Само в най-отдалечената от руснаците северна част на бившия комплекс мъждука форма на бедняшки туризъм в бунгала, малко от които са претъпрели някакви ремонти (за ново строителство изобщо не говорим). IMG_7291Край газовите котлони пред тях клечат курортисти с тигани и тенджери. Останалите бунгала, вероятно стотици на брой, са погълнати от джунглата.

Навсякъде из джунглата се виждат (все по-трудно с годините) в настъпващия гъсталак бивши почивни станции, магазини, ресторанти и механи. IMG_7221В гората и на плажната ивица имаше дискотеки и ресторанти. Унищожени са. На въпроса как стана това, местните се IMG_7220озъртат: “ами вдигнаха наемите на арендаторите до невъзможни нива и те сами се отказаха”.

Отказаха, ги, ако трябва да бъдем точни. И можем да се досетим кой е поръчителят на тази предизвикана запустялост, която цели едновременно да не се мъти водата на господарите от СОК с някакви шумни, неподлежащи на контрол курортисти, а от друга страна- направи възможно евтиното изкупаване IMG_7227на всичко, което се хареса на московците (една бивша механа, която е привлечена като част от комплекса, е достроена и IMG_7225прилича на замък, на чиято порта се мъдри надпис на руски, че това е “детский мир”, място за забавление на руските деца).

На русофилстващите българи, които се умиляват, че братушките им са изсипали тези стотици милиони на българска земя и се гневят, че някой им придиря, трябва да се зададе отново въпросът: срещу какъв ангажимент им е позволено това (освен срещу съответните IMG_7218подкупи на съответните аборигени)? Това ли им е “бонусът” – да се затворят в своя хиперлуксозна база, чиито околности са като гетото Совето край южноIMG_7217африканската столица Йоханесбург?

Къде са обикалящите български курорти днешни министри да зададат някои въпроси по този повод?

О, да и на “Камчия” обърнаха внимание. Министърът на образованието Красимир Вълчев посети комплекса на 31 август 2017 г., за да се възхити на образователния му център (където можете да си запишете детето на целогодишен пансион срещу 11 000 ( единадесет хиляди) лева. Попял му Веселин Маринов на специално организаран концерт. http://sok-kamchia.com/bg/новини/министърът-на-образованието-и-науката-на-българия-красимир-вълчев-посети-и-се-запозна-със-сок-IMG_7222„камчия“.aspx

Да обобщя вече анонсироното в друга статия наблюдение: навсякъде по европеските граници на Русия руските селища изглеждат мизерно в сpавнение с онези при другите IMG_7298народи (финландски, литовски, полски и т.н.). Само в България може да се види точно обратното. Тук руските неоколониалисти не само са си построили затворен комплекс за чудо и приказ, но и с номерата си са предизвикали тоталната мизерия на българските аборигени покрай тях.

В текста по-горе няколко пъти споменавам суперлатива “уникален” по отношение на руския СОК “Камчия”. Наистина е така- уникално е как IMG_7296предателската политика на корупционерите в България е позволила такIMG_7302ава огромна далавера на българска земя и това да не “представлява интерес” нито за българските власти, нито за медиите им, нито за управляващите “патриоти”, готови иначе да изядат с парцалите парцаливите мигранти, опитващи се да притичат колкото се може по-бързо през “гостоприемната България” в бягството им към Европа (точно както във вица, че най-бързото на животно на света било онова, което можело да притича през Румъния по времето на комунизма без да бъде изядено), за IMG_7289да не бъдат изядени живи тук от същите патриотари.

Сред шумните крясъци “България за българите” е извършена тихомълком разпродажбата на български суверенитет на руските търгаши с националната ни сигурност.

One thought on “Руският анклав “Камчия”, столица на българската корупция и продажност

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s