Борисов изпусна фронта на проруското поведение, но вместо да го щавят, го щадят

На 9 септември “забелязах” с два дни закъснение, че нещо ново се е случило в София по отношение на отношенията с Русия. И защо закъснях да забележа, че се е появил Годишният доклад за националната сигурност през 2016 г. , в който за първи път Русия се посочва като заплаха за България? http://ivo.bg/2017/09/09/заплахата-от-русия-и-заплатата-от-бъл/

Нямаше как да съм реагирал по-бързо на нещо, което определено е обгърнато от “тишината на спалнята” в българското политическо и медийно пространство (по Румен Петков от периода на междуособната му вътрешнопартийна война с Татяна Дончева).

Междувременно тишината продължава, макар докладът да е факт, одобрен от правителството. Сал един собственик на сензационен сайт си е позволил, макар да “ходи на пръсти” около Борисов, когото не споменава поименно, за да призове, че с Русия трябвало “по-кротко” (парафраза на указанията на самия Борисов преди този доклад да се появи).  http://pik.bg/чичко-алкохоличко-юнкер-да-дава-оставка-вместо-да-словоблудства-за-ес-министри-по-кротко-с-news690004.html

Защо мълчат русофилите? Няма ли стреснати, трогнати до горчиви сълзи и (раз)очаровани сред “червените им ескадрони”? Да не би да чакат да се състои контраатака срещу “русофобията” на доклада в парламента, където цари пълно единодушие, мир и любов спрямо Матушката?

Едва ли ще състои такава битка. Мачът очевидно е договорен. Сегашното продължаващо ваканционно затишие пред бира е издайническо. Разбрали са се да не вдигат много шум, за да не вземе да се разчуе сред широките маси, че въпреки приказките на Борисов, според които дори президентът (Плевнелиев) трябва да си мери приказките за Русия, в крайна сметка му се е наложило да се произнесе чрез анонимните съставители на доклада по въпроса за руската хибридна война.

Фактът, че гласовитите проруски медии и коментатори солидарно му осигуряват комфортно мълчание по темата, е най-яркото докозателство за сговора между явните, прикритите и латентните служители на култа към (пред)платената от много години насам любов към една чужда държава в страна, в която подобен доклад и акцент са похлупени с ушанка невидимка в българската публичност.

Защо споменах Румен Петков ли? Не е самоцелно заради едната закачка. Връзката с темата на този текст, която е тишината в политико-медийната спалня по отношение на закъснелия с години демарш на София срещу руската хибридна заплаха, е във факта, че тъкмо този политик от АБВ оповести изпреварващо, предстои да бъде цензуриран текстът от “Визия 2020”, който наричаше руската намеса в България през 2014 г. с истинското й име. И “позна”…

За какви по-дребни “прегрешения” в този смисъл подскачат гръмовно в Москва (няма я на хоризонта Захарова да нахока от името на руското външно министерство малката бедна България), но за доклада няма реакция!

Те си имат говорители у нас (за такива случаи), каза в интервю за книгата “Течна дружба” президентът Плевнелиев в отговор на въпроса ми, защо Русия е премълчала за проктодокумента “Визия 2020” в частта, в която преди 3 години се споменаваше руската хибридна война.

Сега обаче говорителите мълчат солидарно с началниците си. Борисов им е нужен дори и след като е “изпуснал фронта” чрез този доклад – нужен им е като слънцето и въздуха за всяко маршируващо в петата колона същество. И вместо да го щавят, го щадят.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s