Юнкер: Европа е от Виго до Варна

Председателят на Европейската комисия спомена няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на съюза
Жан-Клод Юнкер
Снимка: Reuters

„Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба – източния и западния, иначе ще се задушим”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишното си обръщение пред Европейския парламент „За състоянието на Европейския съюз”.

Всички страни в ЕС трябва да бъдат част от Еврозоната и Шенген, посочи Юнкер, като се обяви против идеите на френския президент Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната.

„Крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген”, подчерта председателят на ЕК, който на няколко пъти в речта си, продължила повече от час, спомена нашата страна.

„Всички в ЕС трябва да имат отговорност за опазването на външните граници на съюза. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност”, посочи Юнкер.

Той настоя още потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на „първа и втора класа”, а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи и изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази, като повтори, че няма да се кандидатира за следващ мандат.

Едва няколко минути преди края на словото си, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като „тъжно и трагично”, но заяви, че това не е бъдещето на ЕС.

Жан-Клод Юнкер
Снимка: Reuters

Юнкер призова на Западните Балкани са се даде ясна перспектива за членство, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, но Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание.

Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия,взети заедно.

Председателят на ЕК предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Юнкер съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви той.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения – искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка.

Юнкер съобщи още, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s