С посещението на Чайка България сама се ритна отзад

pla_dsc0753

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка бе на посещение в София и проведе срещи на най-високо правителствено ниво, макар името му да е в списъка с руснаци, които имат наложени европейски санкции. Какво стана по време на посещението и как то ще се отрази върху имиджа на България – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, защо руският главен прокурор Юрий Чайка дойде в България?

– Еднозначен отговор на този въпрос няма, Фили. Да, има официално съобщение на българската прокуратура, че Чайка дойде по покана на главния прокурор Сотир Цацаров и двамата подписаха договор за сътрудничество в сферата на борбата с тероризма и корупцията. Благодаря!

– На кого благодариш и за какво?

– Благодаря на компетентната българска прокуратура за изчерпателната информация. Малко иронизирам, но очаквах наистина да има такава информация. Като човек, който вярва на институциите, наивно прегърнах даденото обещание, че посещението на Чайка ще е напълно прозрачно. Но не, плътна завеса се спусна още със самото му пристигане.

За него дори бдителните български медии разбраха, чак след като то бе факт. При това го разбраха от…..руски източници. Пак руските източници дадоха повече информация и за съдържанието на вече подписания договор. Това веднага породи нов конфуз, оказа се, че нашата прокуратура леко е пропуснала да спомене важни точки, като например – че български прокурори ще се обучават в Русия за борба с корупцията.

– Това не е ли от онези точки, с които просто се оправдават едни пари, похарчени за провеждане на…..нека ги наречем просто – дружески вечеринки?

– Не, Фили, тук има няколко важни момента. Българските закони и българската законодателна практика, поне на теория, са демократични и европейски. А руските са си руски. Там по закон например мъжът, който бие жена си, е невинен, ако не ѝ оставя външни белези. Правото в Русия позволява също силните на деня безнаказано да нарушават закона, а критиците на режима да бъдат укротявани с кагебистки методи.

Тоест, няма как руски прокурори да обучават български заради същностните разлики в двете законодателства. Освен това – няма как това да се случва точно по темата „борба с корупцията”, защото според класацията на ООН Русия е след 150 място по ниво на корупция, докато България, при всички заслужени критики, е някъде около 75-то. С други думи, ако изобщо ще се обучаваме, трябва по-скоро нашите прокурори да учат руските. И трето, Фили – откъде накъде, вместо да задълбочаваме връзките си с нашите европейски и американски партньори, отиваме да губим време и да харчим пари за контакти с напълно безполезните за българските цели руснаци.

– Пламен, това е по повод срещата между главните прокурори. Но Юрий Чайка се срещна с министър-председателя Борисов и дори с българския патриарх Неофит. Защо?

– Това е пълна загадка, поне на пръв поглед. Според съобщенията, на тези срещи са говорени пълни глупости. Извинявам се, но как иначе да определя разговор, при който руският прокурор казва на българския премиер „здрасти”, а той му благодари за …..големия брой руски туристи, посетили тази година България. А при патриарх Неофит пък Юрий Чайка мъдро заявява, че „вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи”.

Сякаш някой се интересува от мнението по възвишени теми на един открито обвиняван в престъпления и корупция руски чиновник. Разбира се, в краткия си контакт с български медии, Чайка не се въздържа да се присмее на правителствения доклад от миналата седмица, който посочи Русия като основна заплаха за България, но това е по-скоро вторичен ефект – иначе като разсъждаваме за посещението му тук, трябва да опитаме да видим нещата зад димната завеса, спусната върху него.

– Кога ще се разсее дима, за да се види тази истина?

– И сега прозира нещичко, Фили, но трябват още уточнения. Главният прокурор на Русия Юрий Чайка е известен като „инквизитора на Кремъл”, който мачка руската опозиция и критиците на путиновия режим. Името му е в черния европейски списък с персонални санкции заради ролята му в различни събития, включително кримската авантюра на Кремъл – и покрай това има официална забрана Чайка да стъпва на европейска територия.

Да напомня, това са санкция, официално подкрепени от България, а когато тя официално не се съобразява с тях, значи сама си плюе в лицето. Но Юрий Чайка е и в друг един нашумял списък, също свързан със санкции – това е списъкът по тъй наречения закон Магнитски в САЩ. В него са имената на руснаци, замесени в корупция в особено големи размери или такива, които преследват борците срещу корупцията. Та ето какъв човек, Фили, ние каним радушно на европейската българска територия и неговите мъдрости слушаме, застанали едва ли не мирно, както, впрочем, личи от някои документални снимки.

– Да уточним – Чайка е в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. А Цацаров няма как да не знае всички тези неща. Тогава защо го кани?

– Официално, поканата към Чайка е следствие от договор за сътрудничество между двете прокуратури, подписан още през 2008 година. Но според наблюдатели има друга, по-важна връзка между двамата главни прокурори – точно законът Магнитски. Да, Чайка вече е в американския списък със санкции, докато за Цацаров това евентуално предстои. Той, заедно с небезизвестния политик Делян Пеевски, е заплашен също да попадне в този списък заради участието си в скандала около бившия банкер Цветан Василев и фалирането на Корпоративна и търговска банка. Освен някаква сложна и неясна за публиката демонстрация към американците, посещението на Юрий Чайка тук се оценява и като провокативно спрямо ЕС.

Самото му присъствие в София вече е нагло предизвикателство към Брюксел: вижте ме, мога да правя каквото си искам, въпреки вашите забрани. Подобни демонстрации изобщо не са чужди на сегашния режим в Кремъл, напротив, те са дори част от арсенала на хибридните войни, които той води. Проблемът обаче, големият проблем в цялата ситуация, не е Чайка, не е Цацаров, не е Борисов или който и да било. Големият проблем е, че с тази покана и сервилното посрещане, което устрои на руснака, България сама, официално и доброволно, се ритна отзад и фактически се самоизхвърли за дълго от възможността да влезе в европейското Шенгенско споразумение и Еврозоната.

Преди седмица за това се застъпи самият председател на ЕС Жан-Клод Юнкер. Възразиха му висши политици от Германия, Австрия и Холандия, според които България не просто не е готова, а не е способна, наистина да пази европейските граници. И сега, с посещението на Чайка, те се оказаха напълно прави. Оттук нататък дори най-демократичният и проевропейски настроен българин няма как да им възрази аргументирано, защото валидният контрааргумент на критиците ни се състои само от една дума – Чайка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s