А бихте ли подкрепили една нова държава Шопландия, ако се появят такива мераци за отделяне у нас?

 

Както можеше да се очаква, Москва реагира на събитията в Испания с обичайната доза антиевропейска злъч, чието бълване отново беше възложено на Мария Захарова като говорител на външното министерство.

Тя сравни вчера санкциите на Запада срещу Русия по повод Крим със сюжета “Притча за слепия”  (на холандския художник Брьогел, чието внушение е свързано с това как един слепец води друг към пропастта).Pieter_Bruegel_d._Ä._025

Много “художествено и картинно”, но адски лицемерно в контекста на факта, как точно Русия си присвои Крим чрез референдум, организиран светкавично през пролетта ан 2014 г. само няколко седмици след руската агресия на чужда територия и под дулата на чужда окупационна сила.

Отгоре на всичко в Испания имаме случай на местен национализъм, изправен срещу централното правителство, което не беше инициатор на събитията, а се опитваше да ги предотврати години наред. Да , направи го зле, както често става в демократичните държави, изправени нерешително пред екстремизма на части от собствения народ.

Последният път когато Русия трябваше да решава сепаратиски проблем в самия край на миналия век, Путин беше изгряващата звезда на Русия и стана популярен с това, че за разлика от мекушавия Елцин, смаза безмилостно миниатюрната Чечня  с огромна огнева мощ по суша и от въздуха без да жали за някакви си жени, деца и руснаци в практически унищожената по този начин половин милионна столица Грозни.

Тъкмо така Путин се превърна в герой в очите на своите сънародници, които от онзи момент насам му ръкопляскат, когато “пляска” разни по-малки народи- като грузинци, украинци и молдовци.

И още нещо: ако испанските власти изпратиха легитимни униформени служители на властта в “испанския Крим” (да го наречем така по волята на Захарова и началниците й, които търсят аналогия), въоръжени с палки и гумени куршуми, то Русия подло изпроводи хиляди военни без опознавателни знаци, за които самият Путин лъжеше цял месец (преди успешния край на завоевателната им мисия), че били някакви местни доброволци, а после гордо си призна, че лично е ръководил операцията по превземането на Крим.

Което стана не с гумени куршуми и с полицийски палки, а чрез мобилизиране на специални части, самолети, кораби и на агентура, която нахлу в украинските казарми на полуострова при поддръжката на редовната армия на Русия.

Колкото до аналогията с (липсата на) референдума за отделяне на Косово от Сърбия, който е основна опорна точка в сравненията, които Москва и московските слуги у нас правят, то до ситуацията се стигна след като режимът на Милошевич се опита да прочисти етнически автономния район, изселвайки насилствено десетки хиляди косовари с мащабна операция на войската и на паравоенни националистически сръбски банди, опитващи се с пожарища да заличат следите от престъпленията си.

Милошевич не само не обещаваше повече права и свободи на косоворите, но и им отне някои, които те бяха получили от предшественика му Тито, за да не се бунтуват като най-мизерстващата република във федерацията.

Същият Милошевич беше непрежалим другар на Москва и тя се опита да го спаси на последната фаза от серията безумни войни, които той подпали при разпадането на Югославия, чрез руски десант на летището в косовската столица Прищина в средата на юни 1999 г., замислен като изпреварващ руски демарш, способен да осуети операцията на НАТО срещу остатъците от сръбската военна съпротива.

Милошевич направи всичко възможно за успеха на поредната руска подлост, пропускайки маскирани като “сини каски” в рамките на мироопазването на ООН (за което Русия специално беше поканена) руски специални части да преминат по суша през сръбска територия и да завземат въпросното летище в Косово. Но не им се получи накрая- никоя държава, вкл. България, не пожела да предостави въздушен коридор на вероломните руснаци, за да стоварят десант в подкрепа на плацдарма на летище Слатина.

Безславно приключи още една грозна страница на измислената руска “изключителност”, осъществявана чрез присвоеното “право” за военна намеса ако не заради придобиване на нови територии (както в случая с Крим и Абхазия) то заради защита на своя имперски образ. В крайна сметка на Москва й се налага да бере плодовете на имперската си импотентност, превърнала Русия в нарицателно за неадекватна външна политика.

Сравнете колко държави в света са признали референдума в Косово и неговото подобие в Крим- съотношението е приблизително едно към сто и не е в полза на Русия…

Колкото до референдума в Каталуния, който сега се употребява от Кремъл за поредна хибридна атака срещу Европа с обобщения по адрес на този съюз между демократични държави (от позицията на “руската демокрация”, разбира се!), той се “радва” на още по-единодушно неодобрение в света, ако не се броят отпадъчните продукти на овластеното левичарство, какъвто е случаят с венецуелския президент Мадуро ( голям приятел на капиталиста Путин, впрочем).

Последно: ако на някои българи, поради навикът им да повтарят папагалски песнопенията на мюезините от Кремъл, им се вижда симпатично една богата провинция да пожелае да се отдели от държавата заради нежеланието си да “влачи на гърба си” останалата част от нея с данъците си, нека си представят една Шопландия – в случай, че шоплукът (да наречем така София и областта) реши да се отдели в самодостатъчна нова държава – хем има коминтерновска традция в измислянето на шопска нация покрай “тракийската”,  и пр. творения на болшевишкия хегемонизъм на Балканите, налаган у нас след съветската окупация през 1944 г.

Advertisements

One thought on “А бихте ли подкрепили една нова държава Шопландия, ако се появят такива мераци за отделяне у нас?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s