В родината на мафията и мафията в родината ни

864778Сергей Трайков, Стършел

Преди два броя в „Стършел” стана дума за съдебната система в Мексико. Да видим днес какво става в Италия. Оттам дойде новината, че Римският съд е осигурил на 41 политици, общинари, бизнесмени и мениджъри общо 287 години затвор.

Причината са присвоените от тях чрез далавери повече от едини милиард евро обществена пара. И още нещо: този сложен съдебен процес срещу адвокатската армия, защитаваща хора на високи властови позиции, е продължил само една година.

А как е у нас?

Обвинителният акт за източването на 3 милиарди и половина от КТБ вече е внесен в съда. Главният обвиняем Цветан Василев обаче липсва. Повече от три години той живее в петзвезден хотел в Белград и няма сила, която да го докара в София, за да отговаря за „кражбата на века”. Вместо това се обажда от време на време като монарх в изгнание, за да се оплаче, че не смее да се върне, защото бил предварително осъден – за чужди престъпления; той бил невинен. А на шепа избрани журналисти подхвърля ту нечии имена, ту нечии инициали, които били съсипали неговата прекрасна банка.

Гладните за сензации медии веднага ги правят до­стояние на обществото на първите си страници и в най-централните радио-телевизионни емисии.

Не спят и неговите адвокати, които пускат димки и сеят заблуди при всеки удобен повод. За да прикрият вторичния грабеж на банковите активи, те произведоха „новина”: след затварянето на КТБ нейни активи като „Петрол” и „Дунарит” са били заграбени. От кого обаче? И дали не става дума за опит за презаграбване от добре известен извършител?

Нали „Петрол” с всичките є бензиностанции по един магически начин беше прехвърлена от КТБ на Гриша Ганчев и той стана притежател на активи за стотици милиони, без дори да се бръкне в джоба? А за „Дунарит“ – злосторникът все още не е открит.

Тук обаче възниква един интересен въпрос: на Цветан Василев ли са парите, с които плаща на своите юристи, за да го защитават, лъжейки безочливо наляво и надясно? Не, твърди шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев: хонорарите на адвокатите са от откраднатите милиарди левове от лични вложения на отделни българи, от министерства, техни ведомства, от държавни и частни фирми.

Пари, една трета от които обаче са абсолютно непроследими. Защото според него: „Близо милиард и половина тайно са били изнесени от банката в пликчета, торбички и чували и са раздавани на политици. И на кого ли не! Тук става въпрос за корупция в най-чистия смисъл.” *

Според шефа на спецзвеното става дума за престъпление в огромни размери. Въпреки това обаче делото е по-застояло и от лятно блато. Цялата политическа класа не си мърда пръста, за да измъкне Цв. Василев от комфортния му белградски хотел.

Защото се опасява, че ако го докарат, той може да посочи кои и с колко са били купени от него, за да си траят за далаверите в банката. Затова напълнилите гушите си мълчат и правят всичко възможно банкерът-беглец да не се върне.

При комунизма водещият лозунг беше: „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!” Това, което днес обединява политическата класа от всички цветове, е далаверата.

Не­случайно съдът в Рим е осъдил на 20 години затвор Масимо Карминати – активист от италианската десница, а втората по тежест присъда от 19 години получава Салваторе Буци – активист на левицата. Публично двамата са с коренно различни политически възгледи. Тайно обаче те са загърбили идейните си различия, защото са били обединени от лакомията за много пари.

Докато в Италия, родината на мафията, правосъдието действа по важните дела с ударни темпове и само за една година осъжда 41 високопоставени мошеници, у нас то все още шикалкави и повече от три години не може да стигне дори до един виновен.

Освен за суджуците. Ама и той бил невинен.

____________________
* Б. Р. Дали специализираният прокурор Гешев може да уточни в колко ТИР-а се събират милиард и половина лева в столевови купюри? Тогава ще го признаем за специалист по финансови далавери и ще му повярваме като прокурор.

Advertisements

One thought on “В родината на мафията и мафията в родината ни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s