Балканското клатене на два стола

Във връзка с американското предупреждение към Сърбия от миналата седмица, направено от емисар на държавния департамент в Белгард, че страната не може да седи на два стола и трябва да избере между ЕС и Русия, руският вестник “Комерсант” публикува статия с обосновано предположение, че Белград по-скоро би избрал Запада в ситуацията, в която е поставена да избира.

Вестникът се позовава на изявление, направено на относително ниско, но достатъчно представително за реалните процеси в сръбската политика ниво, цитирайки ръководителя на сръбската делегация на преговорите с ЕС Таня Мишевич да казва: “ Сърбия не седи на два стола. Тя има ясна политичска и стратегическа ориентация – Евросъюзът”. https://www.kommersant.ru/doc/3454093

Водещи сръбски политици изобразиха възмущение от американския ултиматум, както се очаква от тях да постъпят в името на сръбската гордост, наранена от американската прямост, проявявана за първи път по такъв категоричен и публичен начин.

Вицепремиерът Ивица Дачич дори нарече глупост метафората за двата стола, заявявайки , че има само един такъв и това е Сърбия. Не така обаче стои въпросът, когато по темата говорят сръбски прагматици извън кръга на овластените чрез избори и зависими от емоциите на избирателите политически лица.

НА СНИМКАТА: Голиат Путин и Давид ВучичUnknown

“Комерсант” подкрепя тезата си за вероятността Сърбия да избере изгодното си сътрудничество с ЕС (и САЩ) пред отношенията с Русия, която няма какво да предложи като алтенратива в това отношение, с мнения на сръбски политолози и неназовани източници.

Всички са на мнение, че Белград по-скоро би приел да развива отношенията си със Запада макар това да донесе охлаждане на връзките с Русия. Въпреки руските жестове от рода на оръжейните подаръци, които прави на Сърбия – вкл. и под формата на 6 употребявани МИГ 29.

Да, Русия също продължава натиска си върху Сърбия – например с искания от рода на това, руският хуманитарен център в Ниш да получи дипломатически статут, срещу което обаче САЩ и съюзници от НАТО възразяват заради потенциала този център да се превърне на практика в руска военна база (смятана и сега за свърталище на руския шпионаж). Сърбите обаче ще протакат и решаването на този въпрос до безкрайност, пише “Комерсант”, позовавайки се на собствена информация.

Ако проектираме ключовите думи от този разговор дотук върху българската реалност, ще видим доста прилики. И в България Борисов и компания играят двойни игри. От изявлението на бившия кандиат за вицепрезидент , генерала от резерва Съби Събев миналата седмица, стана ясно, че единствената страна от членовете на НАТО в Европа, която не е поискала досега подкрепа по линия на алианска срещу руската хибридна война на своя територия, е България.

Военният министър Каракачанов открито се прехласва по вероятността да си ремонтираме в Русия старите самолети МИГ 29 в момент, когато тази руска компания, заедно с другия руски производител на военни самоолети “Сухой”, попаднаха в списъка на американските санкции, разпростиращи се и върху държавите, които търгуват с двата концерна.

Действителното положение на американската позиция (вероятно не само американската, а и на редица други съюзнически държави) спрямо българските власти едва ли се различава много от ултиматума на САЩ към Сърбия да избира между двата стола.

Да, различно е  седенето на Борисов върху атлантическия стол, който му се полага като премиер на натовска държава. Но като се клати сам на Изток, няма да е чудно да загуби равновесие на Запад и гравитацията да го повлече за пореден път  с помощта на по-малко колебаещи представители на проруското течение към предсрочни избори. Дали ще може да за трети път да извърти номера със скачането от влака по нанадолнището, за да се качи пак в локомотива?

Ако някой мисли, че “ злонамерено подозирам” или дори “фантазирам” за истинското отношение в НАТО към Борисов, нека да си спомни признанието на нашия премиер за упреците, които е получавал досега: “аз не допуснах за флотилията в Черно море и понесох доста упреци от колегите в НАТО. Казах – сухопътни операции, да, но вкараме ли в Черно море големи военни кораби, почнем ли с подводници, то ще заври накрая”. http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rusia-kabinet-borisov-3-26372325

А да напомням ли, че в желанието си да не падне по гръб на тепиха пред българската публика пак Борисов беше този, който втрещи и съюзниците с изказването си, че съзнателно бил загубил президентските избори (в полза на откровен русофил), защото бил голям демократ и не искал цялата власт в ръцете си? Дали са го “похвалили” от НАТО за тази добрина, която е сторил от сърце на руското влияние?

Във всички случаи сръбския сюжет е напомняне на поговорката за дъщерята и снахата във варианта- “думам ти Вучич, сещай се Бойко”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s