кафенето

Новини и не само

БиТ свали Кулезич, предаванията трябвало да са „по-умерени“

Сашо Диков

© Надежда Чипева, Капитал

Сашо Диков

Предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ е свалено от ефира на Би Ай Ти, а договорът на водещата прекратен предсрочно. Това потвърди програмният директор Сашо Диков пред „Дневник“.

Във вторник в телевизията се е провело заседание на директорите, продуцентите и водещите на предавания в медията заедно с единия от двамата собственици Павел Вълнев, обясни Диков. Същата вечер Люба Кулезич разказала в ефир, че собственикът препоръчал

предаванията да бъдат „по-умерени и не толкова резки“

Това – подчерта Диков, не е вярно, защото не го е казал собственикът, а го казал изпълнителният директор Симона Ангелова.

Пред „Дневник“ Кулезич обясни, че е имала остра реакция срещу изказвания на Ангелова по време на събранието, а не в ефир, където се е пошегувала със случилото се на него с думите, че „днес бях на едно гадно събрание, където пак се опитаха да ме коват, че съм неумерена, но всичко се размина“. (Какво още коментира Кулезич – четете тук)

Кадър от предаването на Люба Кулезич

© Би Ай Ти

Кадър от предаването на Люба Кулезич

Поради изнасяне в ефир на невярна информация за работата на медията договорът на Люба Кулезич, водеща на предаването „Честно казано“, който бил до 31 декември 2017, е прекратен предсрочно, като ще й бъдат изплатени всички полагащи й се възнаграждения до края на годината, обясни Диков.

В средата на декември ще бъдат в София и двамата собственици, които живеят в САЩ, и тогава ще бъде предложена отново работа на Кулезич.

„Дневник“ търси за коментар и изпълнителния директор.

Преди седмица по повод на атаката срещу „Капитал“ и „Дневник“ и единият от издателите на медиите, Люба

Кулезич направи остър коментар, че в България се появява диктатура

„Задаващата се саморазправа с „Дневник“ и „Капитал“, трайно непримирими към задкулисните сраствания между държавата и частни апетити, ще потвърди подозрението, че в модела КОЙ се преплитат интересите и зависимостите на самия Бойко Борисов, на Сотир Цацаров и на неколцина олигарси с озвучени имена, допуснати да се разпореждат с обществените ресурси според степента на своята лоялност към мафиотско-политическите сраствания по върховете“, коментира тя.

В предаването й беше поканен и Иво Прокопиев, който в интервюто каза, че „суверенът на държавата е сменен и тя е държавата на трима души, които решават кое е законно, кой е прав и кой да бъде ударен. Решението на всички проблеми, които коментирахме, е едно и то е политическо: трябва да има силна автентична опозиция на този модел и той да бъде променен.“

Би Ай Ти (BIT) стартира излъчвания в България през есента на 2015 година, като проектът беше ръководен от Нери Терзиева. Собственици на канала са братята Павел и Румен Вълневи, които имат голяма мрежа за логистична и транспортна дейност в САЩ, където живеят от години.

Малко след старта в телевизията започна предаването на Сашо Диков – „Просто Диков“, който през тази година зае поста програмен директор в медиата, направи промени в програмната схема, а част от журналистите от първоначалния екип напуснаха.

Информация за свалянето на предаването се появи в четвъртък вечер първо в социалните мрежи.

Още за разказаното от Кулезич – четете тук.

Коментар на Ралица Ковачева (бивш член на екипа на БИТ) във Фейсбук: 

Мислех да замълча, защото, независимо от всичко, все още вярвам, че кариера не се гради върху трупове на колеги. Но в и от името на хората, с които сме дали много от себе си за този проект, ще кажа следното.

Краткото и безлично „част от журналистите от първоначалния екип напуснаха“ в последните няколко месеца не е истина – напуснаха, защото бяха принудени с най-различни средства и не част, а почти всички от първоначалния екип. Но тъй като, докато това се случваше, нямаше доводи в сюжета да бъде намесен Пеевски, темата не беше никому интересна.

Сега виждам, че това (напускането на почти цял екип) се споменава мимоходом и ми е болно, защото съсипването на медиите у нас се превръща в целенасочен и системен акт, но се споменава само когато обслужва политически лозунги.

С такова отношение към собствените ни професионални проблеми не ни трябва Пеевски, сами се довършваме напълно успешно.

P.S. Публикувам линк към „Дневник“, защото тук видях припомнянето, че много журналисти са напуснали – други медии изобщо не споменават този факт, а не защото критиката ми е насочена към определено издание.

За всички, които решат да употребят този статус превратно: отношението ми към Пеевски и медиите му е многократно и публично заявявано. В същото време, убедена съм, че няма „добри“ и „лоши“ олигарси, нито целта оправдава средствата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: