Нахално ви лъжат в очите – не е въпросът за втори лифт на Банско

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

Медиите у нас представиха превратно въпроса за развитието на зимния курорт Банско.

Имало едни лоши еколози и зелени, които пречат да се построи втори лифт на Банско и да се развива туризмът в България. Какво толкова щяло да навреди един лифт и т. н. На едно отсечено дърво щели да посадят 5 нови…

И БНТ, и Би Ти Ви, и Нова тв последователно с новините и предаванията си изкривяваха картината. Канеха лобисти на собствениците на лифтове и хотели, а не канеха хора, които могат да им зададат неудобен въпрос. Пробутват ни тезата, че туризмът трябва да се развива, да се строят лифтове, а зелените, които са против, обслужвали интересите на чужди курорти.

А защо не задават въпроси за затворената Витоша? Там не работят поне 5 лифта и влека, единствено „Витошко лале” работи, само че от време на време.

Е как хем сме загрижени да се развива ски туризмът с нов лифт на Банско, хем не ни интересуват спрените лифтове на Витоша? На кого е изгодно това?

Много е просто – лифтовете на Витоша обслужват софиянци, които вечер си спят в къщите. Лифтовете на Банско обслужват хотелите наоколо. Банско е презастроено с хотели. Инвеститори продават апартаменти на чужденци. Хотелите трябва да се изплащат, повечето са с кредити към Първа инвестиционна банка, а собственик на съоръженията на Банско, и на Витоша са две фирми, свързани със същата банка и са с общ собственик.

Та фирмата „Витоша ски” нахално не ще да ремонтира лифтовете и ги е спряла. Общината с учителницата Фандъкова начело не иска да й развали концесията, не притеснява с нищо концесионера. Дори угоднически спря градската автобусна линия до Златните мостове, където има 3 други малки влека, които не са собственост на „Витоша ски” – да не могат софиянци да ходят до там, освен с колите си. Което в събота и неделя е забранено.

Така седят нещата –

чиста нагла далавера,

с много приказки за развитие на туризма и българския бизнес. Затова трябва да остане затворена Витоша, да може колкото може повече скиори да ходят на Банско и да плащат скъпо. Защото курортът Банско е ориентиран повече за чужденци. За българи скъп, а за чужди туристи с пакети ол инклузив е евтин.

Банско е най-реномираният български ски курорт. Останалото вършат рекламните пана за недвижима собственост. Снимка: Ди Велт

Разбира се, концесионерът на Витоша, зад който седи Първа инвестиционна банка и нейният съсобственик Цеко Минев (шеф на ски федерацията), имат оправдание – планът за управление на Витоша и законът не позволявали да се ремонтират и обновяват лифтовете на Витоша.

Това е друга нагла лъжа. Законът изрично позволява да се ремонтират и обновяват вече съществуващи ски лифтове и съоръжения (Закон за горите, чл. 54). Планът за управление на Витоша допуска същото изключение – за вече съществуващи ски съоръжения.

Друго оправдание на Цеко Минев е,

че съоръженията на Витоша били стари, нямало вече части за тях, производителят им вече не произвеждал лифтове. Още една нагла лъжа. Един от лифтовете (Романски) е произведен от фирма, която вече не прави лифтове (което не пречи да се обнови или да се поръчат резервни части на друга фирма). Но останалите неработещи лифтове и влекове са произведени от „Помагалски” и „Допелмайр” и тези двете фирми си произвеждат такива съоръжения и поддържат произведени от тях и преди 50 години (както се вижда из курорти в Алпите, има и такива стари съоръжения, добре поддържани и обновявани).

Един от спрените лифтове на Витоша – „Заека” е държавен, управлява се от министерството на спорта. И загриженото за ски туризма министерство иска да се строи втори лифт в Банско, но не иска да ремонтира и пусне лифта си на Витоша?

Добре ли спите, уважаеми редактори в сутрешни и прочее блокове на телевизиите? Доволни ли сте, че обслужвате старателно новобогаташите и властта, която работи за тях?

С помощта на дългогодишната ви обслужваща политика се раждат такива уроди курорти като Слънчев бряг.

Банско е новият Слънчев бряг, само че на планина

Намеренията за Пирин са точно това. Процесът вече е започнал, но сега, за разлика от Слънчев бряг, се развива не от общината там, а от централната власт.

Каквото се вижда на „Слънчака”, както му викат, това става на Банско. Грозно, отвратително, с унищожаване на природа. На Слънчев бряг изчезнаха дюните, няма широка плажна ивица, няма вече паркова част, хотели поникнаха почти до водата. Властта направи същото с Банско, с поредица от разрешения.Слънчев бряг беше курорт с 30 хил. легла, паркове, алеи, дюни. Сега е бетонна джунгла, към 200 хил легла заедно със Св. Влас.

Банско беше курорт с 5 хил. легла, съобразено с възможностите на градчето и планината (виж тук как е проектиран и създаден курорта). Сега е вече към 25 хил. легла, с перспектива да добави още 40 хил. легла, вече има проект и разрешение. Красота.

После ще искат трети лифт… И ще продължават да държат затворена Витоша с години. Както вече 12 години държат затворена например къпалня „Мария Луиза” в парка, а в София басейни почти няма. И мажоритарният собственик на къпалнята (вече) Румен Гайтански-Вълка я държи затворена, защото иска да строи там, само с ремонт не ставало. Същата работа като с Цеко Минев, който иска нови писти и нови лифтове на Витоша, а не да ремонтира или обновява съществуващите.

И това положение се поддържа от общината. Софиянци щастливо си избират кметицата учителница, която свенливо им се усмихва.
Нито една партия от сегашните в столичния общински съвет не заслужава да бъде там на следващите избори. Но дали ще го осъзнаят софиянци.

И съвсем отделен е въпросът за природата. Ски писти има на много места у нас и в Европа. Но девствена природа няма на много места в Европа. Тя е по-голяма ценност. И ще става все по-голяма. Ние точно това ще пропилеем. А Пирин не е Алпите, 100 пъти е по-малък, и в регион с по-малко сняг и по-ниска надморска височина. Решението на министерския съвет за Пирин не е за втори лифт. То разрешава строителство във вече 48% от природния парк. Пътят към планинския Слънчев бряг е открит.

И всичко става с помощта на обслужващи редактори и водещи в телевизиите, които би трябвало да са четвъртата власт. И на вестници парцали, вече почти всички под контрола на Пеевски.

Advertisements

2 thoughts on “Нахално ви лъжат в очите – не е въпросът за втори лифт на Банско

 1. Аз не рабрах кой какво лъже. Лифта не е самоцел, той трябва да обслужва туристи. Повече туристи – по-голям БВП.
  Както и да изглежда Слънчака си се пълни доста, така че изглежда е успешен курорт. Да, не е луксозен курорт, но едва ли скоро България ще може да предложи облужването, което е необходимо, за да се превърне в луксозна дестинация. Просто това ни е целевия турист.
  На Витоша е забранено качването с кола между 11:00 и 14:00. Едва ли това е спряло някой скьор.
  От Златни мостове има да се бие доста път до влековете. Ако трябва да се ходи със ски екипировка е пълен абсурд.
  Уж някой друг лъже, ама и вие подвеждате хората.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s