Ти-ри-ри-рам

В България не е срамно да си корумпиран, срамно е да си гей. В първия случай няма да те осъдят, дори ще те похвалят за тарикатлъка и уменията, във втория – ще те охулят и презрат.

Сигурно и затова е пълно с толкова явни корумпирани и толкова скрити хомосексуални. Даже си имаме и партия само от хетеросексуални мъже и жени – ако се вярва на лидера й Бойко Борисов, който заяви през 2010, че „в ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже“. Трето и четвърто положение няма.

В последния си годишен доклад за човешките права от март м.г. Държавният департамент на САЩ диагностицира същото – търпимост към корупцията, нетърпимост към различните (гей хора, хора с увреждания, роми, бежанци) в България.

Пароксизмът, избуял покрай Истанбулската конвенция, и коментарите, повечето от които могат да бъдат отнесени към симптоми на параноиден синдром, го доказват. Да хвърляш обвинения в корупция при тая дунанма си е чиста загуба на време, защото хората не реагират, те са заети да се плашат как учителки ще обясняват на децата им какво е DSD – и те ще станат LGBT.

Но фактите са факти. Елена Йончева, известна като журналист, в днешна битност депутат от БСП, обвини Делян Добрев, известен като политик, в днешна битност депутат от ГЕРБ, че е гребал с черпак от меда на санирането и от други обществени поръчки чрез родово-общинната окупация на Хасково. Че е теглил заем от офшорна фирма с неясен произход на средствата.

По време на вота на недоверие, внесен от еленйончевите съпартийци, Добрев пък  извади данни за десетки хиляди евро, източени от КТБ през кухи фирми, и разказа за дружеските връзки между Йончева и мажоритарния собственик Цветан Василев, понастоящем въдворил се в Белград.

Фирмата на Елена Йончева „Авторска телевизия“ е съдружник с офшорна фирма, в дружество с капитал 10 000 лв. – разделен в 100 дяла по 100 лева. „Авторска телевизия“ внася 5000 лева за 50 дяла, офшорката – 161 000 евро също за 50 дяла. Задължава се да даде и други 250 000 евро, които са преведени, става ясно от удостоверение от КТБ, което Добрев показа.

Следва схема с дружество, упоменавано наред с други в схеми за източване на Корпоративна търговска банка. Но тия патрони вече са изгърмяни. Евродепутатът Николай Бареков извади същите обвинения миналата есен – и Йончева пак каза същото. Няма офшорна фирма. Не е близка с Цветан Василев. Не е имала взаимоотношения с КТБ, а договор с TV7 (издържана от КТБ).

Камъните, с които се замерят Добрев и Йончева, избарабаниха по сутрешни блокове и медийни заглавия – и толкоз. Четвърта година след срутването на КТБ, а делото още не може да тръгне, Цветан Василев бива умело виктимизиран като жертва на лошия Пеевски, и нито един премиер от трите правителства, тримата финансови министри и десетките висши чиновници в регулаторите, спомогнали за надуването на балона в периода 2002-2014, не е подведен под отговорност.

Впрочем, като бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев сигурно може да каже публично защо е държал парите на държавната енергетика и други фирми, на които министерството е принципал, в КТБ.

КТБ дължи по-малко от 1/10 от ресурса си на акционерите, останалото е от вложители, предимно държавни. Само в медийните проекти са потънали около 300 милиона лева, както стана ясно от прокурорския „Общ поглед върху модела КТБ“, и единственият назован журналист там е Николай Бареков. Макар мнозина да присъстваха в списъците за посещения в кабинета на Василев.

Изглежда, че Добрев няма полезен ход. Йончева беше първа с атаката и той винаги ще е в позицията на отбраняващ се. Дори и да я обвини, че е в услуга на руското (военно) разузнаване например. При толкова русофили в България даже ще стане по-симпатична. И с атаки по „джендъра“ няма да му се получи. Все пак мъжкото момиче на БСП е Корнелия Нинова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s