кафенето

Новини и не само

Пътят на БСП от напъните за положителен имидж към националпопулизма

Корнелия Нинова изглежда налага нов стил на управление на БСП.

© Анелия Николова

Корнелия Нинова изглежда налага нов стил на управление на БСП.

Референдум за ратификацията на Истанбулската конвенция, която твърдо не подкрепя и иска да замени със законодателни инициативи срещу насилието. Вот на недоверие срещу правителството заради провал в борбата с корупцията, дебатите по който показаха основно ниско ниво в политиката. Сигнали до главния прокурор срещу представители на ГЕРБ, по които засега има само шум в медиите. „Мутрите на прехода – вън от управлението на държавата“ – заявка от устата на Корнелия Нинова без последващи действия. Нови предложения за отмяна на плоския данък, но само когато е в опозиция. Желание за обществен дебат за здравеопазването и до там. И проект за въвеждане на мажоритарен вот, който падна жертва на вътрешнопартийни противоречия.

Това, в обратен ред, са някои от инициативите на БСП за последните месеци, с които тя се опитва уж да се обяви за алтернатива на управлението, но в повечето случаи само яхва вълната на популизма.

Времевата рамка на повечето инициативи обикновено приключва на точката на пиара за трупане на имидж, което не убеждава достатъчно в тезата за опозиционност и алтернативност.

Ходът с Истанбулската конвенция на БСП едно, че не отива на една лява и европейска партия, която би трябвало да подкрепя общоевропейски инициативи срещу насилието над жени и деца, както и срещу слабите.

И друго – сякаш цели нагнетяване на обществените страхове с цитиране на избрани части от обяснителния доклад към конвенцията, в които се споменават групи като транссексуални и травестити, без да се обясни дали тези текстове имат задължителен характер или не.

Националистически фашитски популизъм

„Все едно някой е обяснил на Корнелия Нинова, че ако е популист и антиевропеец, партията ще започне да печели избори. Преди е подкрепяла Истанбулската конвенция (на форум на Партията на европейските социалисти в Лисабон миналия декември БСП подкрепя резолюция на социалистите в подкрепа на конвенцията – бел. авт.), сега върви по плоскостта на популизма, който фашизее. Нишата на националистическия фашистки популизъм обаче е заета от „Обединените патриоти“, коментира пред „Дневник“ политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него Нинова налага едноличен стил в БСП, а няма усет да реагира на лявото и заради това идеологическата й празнота се запълва с популизъм.

„Отдавна написах, че БСП е дясната консервативна партия. Това са едни възрастни хора, със селски електорат. Важни са им и патриархалните ценности. От друга страна за Истанбулската конвенция ги активизираха откъм Русия. Явно е, че това е един начин Путин да се противопоставя не европейските неща – това за всички е ясно“, коментира пред „Дневник“ проф. Ивайло Дичев. Според него интересен прецедент е Истанбулската конвенция, скарала Корнелия Нинова със Сергей Станишев, който „бидейки в Европа, има по-добра политическа ориентация“.

„Линията на Станишев беше повече в посока на Тони Блеър, блеризма – социалистическият път да бъде в посока на либерализъм, мобилност. След това се отказаха и тръгнаха обратно към атакизма, силната държава, протекцията“, смята Дичев. Според него БСП се лута и се хваща за Истанбулската конвенция, както за СЕТА, което той нарича „съвършена глупост“.

Според социолога Първан Симеонов, когато обществото не се занимава с истинските проблеми, се занимава с „дъвки“ като Истанбулската конвенция, а с позицията си БСП се заявява като консервативна партия.

„Макар че целят политически дивидент, дебати като този за Истанбулската конвенция, връщат идеологията в политиката. В света има все повече пиар и по-малко политика и се върви след общественото мнение, което си е един вид популизъм“, смята Симеонов. Според него в опозиция БСП може да си позволи големи дози популизъм – в т.ч. да играе ролята на лява и социална партия, която иска повече доходи и т.н.

Политологът Борис Попиванов смята, че за разлика от почти винаги БСП е заела позиция по Истанбулската конвенция, която не я оставяло в изолация от обществото, даже напротив – тази позиция кореспондирала и с нагласите на мнозинството от нейните избиратели.

„Оттук нататък нейна отговорност е не просто да докаже, че тази позиция не е антиевропейска и антилява, но и да има решаващ принос в една дискусия по темите на конвенцията, която всички партии, и тя особено, дължат на българските граждани. Да се изяснят възгледи и цели, по които рядко говорим публично“, коментира пред „Дневник“ Попиванов.

„Според мен е нормално БСП да иска да истеризира управляващите, особено по време на европредседателството. Проблемът е, че не уязвява ГЕРБ толкова, колкото жените-жертва на насилие, защото конвенцията не е за ГЕРБ, а за тях. Но ако погледнем и малко по-дългосрочно, БСП от доста време насам „играе“ на десен терен. Тя отдавна е дясна партия и напоследък все повече започва да се конкурира за националистическия вот. Сега го играе защитник на „традиционните ценности“ заедно с църквата и „Обединените патриоти“, смята Жана Цонева от „Нови Леви Перспективи“.

Тя недоумява как само допреди няколко седмици БСП-София и женски неправителствени организации са настоявали за бърза ратификация на конвенцията и Нинова изглежда не е имала нищо против.

Създаването на Фрайкенщайни

„Този екшън, който БСП вдигна срещу Истанбулската конвенция, тотално скри и обезсмисли вота на недоверие. Никой не говореше за него, някои хора дори не го забелязаха. Сами се прецакаха. Направиха един Франкенщайн, който самите тях ги изяде после“, смята проф. Ивайло Дичев. Според него ръководството на партията е показало, че не е много в час.

„Популизмът и липсата на организираност, която е завладяла всички партии, са причина за ниското ниво на дебата по вота на недоверие. Той бе детински организиран, изборът на тема беше лош. Вдигайки патаклама за Истанбулската конвенция, Корнелия Нинова си запуши вота. Освен това тя не успява да отиграе липсата на премиера на дебатите и гласуването на вота, което е чутовен скандал и би бил такъв в друга страна“, обяснява проф. Евгений Дайнов.

Според Първан Симеонов от октомври до сега темата на вота – неуспеха при борбата с корупцията, е остаряла за сметка на теми като концентрация на власт и свобода на словото, а БСП не е успяла да я върне в дневния ред, защото не успя да направи очакваното голямо разкритие.

„Вотът на недоверие твърде отдавна беше анонсиран, корупционните разкрития и активността по тях започна още със самия край на лятото, и в резултат настъпи медийна и обществена умора. Възникна въпросът каква е алтернативата на онова, което ГЕРБ прави с корупцията. Ако алтернативата е в законопроекта на БСП, трябваше доста по-ясно да бъде обяснена“, смята Борис Попиванов.

Липсата на ясни обяснения и невъзможност инициативите да бъдат доведени докрай, от което да има реални резултати, сякаш засилват усещането за популизъм и търсене на положителен имидж. Следващата акция на БСП може да е национална кампания за отмяна на санкциите срещу Русия, каквато е обсъждана на „Позитано“ 20. Очакванията са за нова доза популизъм без особени резултати.

Реклами

One thought on “Пътят на БСП от напъните за положителен имидж към националпопулизма

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: