Уважаеми г-да, върнете ни думата „патриот“

Те се наричат патриоти, т.е. обичат родината си. Претендират, че обичат България и българите повече от всички останали – затова използват тази дума, за да се отграничат от нас. На теория излиза, че на тях можем да разчитаме, когато България и българите имат нужда от усилия и помощ. На практика обаче не излиза така.

Ска Келер

Валери Симеонов и неговата партия разпространиха декларация, която е безпрецедентна с уличния си език. Европейската гражданка Келер участва заедно със стотици други европейски граждани в политическа демонстрация в София.

Симеонов я видя в „очевидно неадекватен вид“, нарече я „платен командирован сюнетчия“, поиска тя да бъде експулсирана „с камионетка до Капъкуле“. Най-важният детайл в този случай е, че г-жа Келер не нарушава нито закона, нито добрите нрави, нито дипломатическия тон. А Симеонов говори като подпийнал картоиграч от бараките зад автогарата.

В момента България е председател на Съвета на ЕС. Европейските медии по навик повтарят, че сме най-корумпираната и най-бедната държава, а правителството се старае да разсейва този имидж. България се надява най-после да бъде приета в Шенген, за което пречките са политически, а отдавна не са технически.

Истинският патриот ще прави всичко по силите си, за да демонстрира, че България е демократична страна, в която всеки може свободно да се ползва от конституционните си права; че тук политическата критика е приемана като неизменна част от демокрацията; че върховенството на закона е ценност за управляващите.

Истинският патриот може и да използва момента, за да привлече повече усилия и воля за разрешаване на някой конкретен проблем. Но няма да каже директно в лицето на партньорите: „Дайте си парите, а ценностите си ги…“

Българите в чужбина

Валери Симеонов е последователен в усилията си за ограничаване на възможностите на българските граждани зад граница да гласуват. Мотивът му винаги са стройните опашки пред секциите в Турция, нищо че повече от половината гласове от чужбина идват от други държави. Написа писмо на българка от Ню Йорк: „Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката“. След което гласува закона против мотаенето в краката и се обърна с усмивка към журналистите: „Опраскахме ли ви!“

Истинският патриот би осъзнал още в ранна възраст, че България е навсякъде, където живеят българи; че сънародниците по света не трябва да бъдат изолирани от сънародниците в страната; че държавническото поведение е да работиш за засилването на тези връзки. Но това би направил само истинският патриот.

Жената на границата

Валери Симеонов, заедно с партньорите си, организира блокада на границата, за да не допусне български граждани да влязат законно в страната и да упражнят конституционното си право да гласуват. Телевизионните кадри го показаха как дърпа една възрастна жена: „Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше“, обясни Симеонов.

Истинският патриот уважава всички български граждани, а още повече уважава възрастните жени. Ако вижда проблем с намеса на чужда държава в изборния процес, мобилизира службите да си свършат работа и да пресекат всеки опит за такова влияние. Истинският патриот не дърпа възрастни жени и не пречи на български граждани да упражняват правата си.

„Озверели човекоподобни“

Валери Симеонов вече е осъден на първа инстанция за проповядване на омраза заради думите си „…нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки…“. Думите са по отношение на циганките.

Истинският патриот би проучил внимателно и сериозно защо част от българските граждани живеят в нечовешки условия и как това може да се промени. Истинският патриот е осъзнал в ранна детска възраст, че интересът на България е всички нейни деца да живеят добре – да са здрави, да имат прилични доходи, да живеят в мир и разбирателство. Когато предлагаш омраза, а не решения, не приличаш никак на патриот. Камо ли на истински.

Заплахи към медиите

Валери Симеонов си позволи двусмислени намеци към водещия на Нова телевизия Виктор Николаев: „Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един „Викторгейт“ за Вас утре и да го обявя например“. А след като журналисти и медии масово се възмутиха, той постави ултиматум на БНТ, бТВ, Нова и БНР да му се извинят до 24 часа.

Истинският патриот знае, че България може да бъде богата и успешна страна, само когато е свободна и демократична. И ако не е осъзнал още в ранна детска възраст, че свободата на словото е сърцето на демокрацията, то ще го осъзнае още утре, когато вече не е на власт и започне да се изненадва защо вече не го обичат толкова.

Това са само пет случки, а списъкът може да бъде много по-дълъг.

Уважаеми г-да, върнете ни думата „патриот“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s