Работодатели – любители на силиконки с „Бентли“

Ето картината за „работодателите“, които се оплакват от липса на работна ръка и искат да внасят евтина работна сила от Третия свят. При това, след като много добре знаят, че тези 300-400 лв., които се приготвят да плащат на имигрантите ще бъдат достатъчни само за няколко месеца – докато последните разберат, че на 500-1000 км. от тук за същата работа могат да получават 3-5 пъти повече.

За какво е целият напън тогава? За да може към нашенските силиконки да се прибави свежа плът от другаде? Или за да въртим един безкраен поток ниско платени нещастници през България, чиито граждани ще трябва дългосрочно да търсят достойно препитание в чужбина?

Против съм да им се разреши на „работодателите“ – любители на силиконки – да внасят имигрантска работна ръка. Поне не преди да продадат „Бентли“-тата и да започнат да плащат достойни заплати за достоен труд.

Не съм икономист, социолог съм, но от всичко, което съм чел по темата съм научил следното: Няма чисто „пазарен“ начин за увеличаване цената на труда. Тя се увеличава чрез борба на синдикатите и чрез икономическа политика на държавата, която разглежда по-високите доходи като предпоставка, а не като препятствие за икономически растеж.

Именно чрез такива макроикономически политики цената на труда нарастна феноменално в западния свят през 50-те и 60-те години на 20 век и създаде обществата на доминиращата заможна средна класа.

След това чрез глобализацията корпоративните елити изнесоха голями части от производствата на Запада в Третия свят, за да плащат отново жълти стотинки за труд.

Стратегията за внасяне на работна ръка в България е стратегия за по-нататъшно обезлюдяване и рухване на българската нация, за превръщане на България в територия за превъртане на ниско платени, прехождащи от Изток на Запад мигрантски потоци.

Не, не бива – поне докато не е направено всичко възможно наличните трудови ресурси в България и сред Българите по света да бъдат максимално ангажирани и достойно заплатени.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

One thought on “Работодатели – любители на силиконки с „Бентли“

 1. Минчев продължава да задълбочава марксистко-консервативната си тирада, през последните няколко години. Но както все ки правоверен марксистки консерватор Минчев прехвърля проблема от здравата на болната глава. Защото основната причина за обезлюдяването на България е неконкурентноспособността на българската държава да привлече нормални инвеститири, а в последната година инвестициите са спаднали още повече. От друга страна изцяло корумпираната и бюрократизирана администрация и съдебна система са неконкурентни и за собствените си граждани ,които предпочитат другите либерални демократични държави в ЕС, и това ускорява миграцията в търсене на стабилно социално развитие , а и гастарбайтерите търсят по-високи доходи в либералните западни демокрации.
  В България остават само високо рисковите инвеститори-спекуланти, които нямат дългосрочни бизнес интереси в България, а търсят само краткосрочните и бързи спекулативни печалби. Влагат малко , а искат бърза възвращаемост , без да влагат капитали в дългосрочни и скъпи инвестиции , защото българската държава не може да осигури никаква стабилност, законност и облекчена администрация.
  Точно българската държава отблъсква и добрите инвеститори ,и квалифицираните български работници, а вече отблъсква и почти всички останали инвеститори, и българските работници с средна и ниска квалификация. И точно тази мафиотизирана държава Минчев очаква да задържи останалите засега инвеститори и работници в България?!?
  Единственото вярно нещо ,което е написал Минчев е,че вноса на чуждестранни работници за спекулативният български бизнес и олигархията няма да реши нито един проблем в българската икономика.
  И по-добре Минчев въобще да не споменава за българските синдикати, защото такива никога не е имало.
  И накрая Минчев може да си обясни всичко ,като погледне на кое място се намира България в класацията на Прозрачност без граници, която той оглавява!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s