Държавата е лош стопанин, когато се ръководи от олигархията

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход – „Държавата е лош стопанин“.

Това не е вярно. Това е лозунгът на разграбването на българската национална собственост в продължение на четвърт век от хора и корпоративни групи, които имаха нужда от някаква, макар и дребна легитимност на грабежа.

Тази фраза им осигури легитимност. Изречена от Бойко Борисов, тази фраза днес е призвана да осигури легитимност на поредната крупна сделка на тъмно, която засяга пряко живота на над три милиона българи.

Когато държавата се основава на принцип и закон, когато е прозрачна в законността на своите дейности и процедури, когато изпълнителната власт осъществява стратегия за управление, одобрена от вота на гражданите, държавата е добър и грижовен стопанин. Не е необходимо тя да се превръща в комунистическа държава – да притежава лъвския пай от икономиката.

Частната собственост трябва да бъде доминираща в повечето случаи. Но за определени стратегически сектори, които имат пряко значение за защитата на обществения интерес, държавната собственост е легитимен и предпочитан инструмент за осъществяване на националната стратегия за развитие.

Енергетиката е един от тези сектори, в които частичната държавна собственост е не само възможна, но често и необходима. Трите ЕРП-та са пример за това как една отговорна държава би могла чрез собственост да защити обществения интерес. Но някои държави наистина са лош стопанин – държавите, управлявани от олигархична организирана престъпност, владееща публичните институции и ограбваща гражданите чрез беззаконие и масирана корупция.

Такива държави са не само лош стопанин – те са лош управленец, лош представител на гражданите в публичното управление.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

One thought on “Държавата е лош стопанин, когато се ръководи от олигархията

 1. Като последователен марксист Минчев отново е защитил плановата икономика.
  И не , държавата не трябва да е „добър стопанин“, държавата трябва да е най-добрият гарант и защитник на частната собственост на своите граждани. Само това.
  Де факто и досега ЧЕЗ не е приватизирана, защото и самата ЧЕЗ е държавна, собственост е на чешката държава. Ето , сега, и чешката държава иска да приватизира и продаде българският си клон.
  А колко глоби и санкции и наложиха правителствата на ГЕРБ?!? Точно бандитската българска държава изгони чешката държавна ЧЕЗ, и не само ЧЕЗ!
  Държавата , ако е добър стопанин ще конкурира останалите си частни конкуренти. А това е директен конфликт на интереси, и привилегировано положение спрямо останалите частни стопани. Държавата трябва да е преди всичко добър арбитър между различните икономически предприемачи. Това е основната ѝ роля. А не да е техен конкурент.
  Вече почти не може да се намери разлика между Минчев , Сидеров и атакистите му.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s