Защо българските зрители не видяха как Кирил се кара на Румен Радев

Повече от денонощие след като патриархът на Москва и цяла Русия Кирил си замина от България, администрацията му публикува видео от срещата между него и българския президент Румен Радев.

Кадрите са впечатляващи, защото показват как Кирил буквално се кара на Румен Радев заради това, че в България се говори за подвига на войници и от други националности, а не само руснаци.

Публикуваните кадри от срещата са подбрани така, че показват само части от изказването на руския патриарх, но не показват реакцията на президента. Впечатлението е еднозначно – патриарх Кирил унизява държавния глава на независима България.

Защо не видяхме тези кадри по българските телевизии?

Отговорът е много прост – защото камерите на българските телевизии не са ги заснели.

Ето какво се е случило:

Руският патриарх е на тридневно посещение в България и телевизиите отделят огромен ресурс за отразяването му – това означава репортери, оператори, шофьори и други технически лица. Затова е важно да си планират пестеливо ресурсите.

Администрацията на президента Румен Радев информира предварително медиите, че на срещата от 15 часа в неделя ще бъдат допуснати само оператори и фотографи за протоколни кадри и няма да има изявления. Протоколни кадри означава снимащите да бъдат допуснати в залата в първите няколко минути, в които официалните лица все още се поздравяват.

Практиката е веднага след това медиите да бъдат помолени да напуснат залата. Така е станало и този път, а някои от телевизиите дори не са изпратили оператори – вече са разполагали с достатъчно кадри на руския патриарх, а към онзи момент е предстояло и да го изпращат на летището.

Кой тогава е снимал?

Кадрите, които разпространи Московската патриаршия, са направени от неин оператор. От прессекретариата на президента Румен Радев уточниха, че в залата са били само и единствено екипите на официалните лица – т. е. техни фотографи и оператори.

По наша информация, операторите на руския патриарх са били двама – по един от двете страни на масата. Публикувани бяха кадри обаче само от единия оператор, които показват какво говори Кирил. Спестени са ни кадрите от другия оператор, които биха показали какво е отговорил Румен Радев.

В прессъобщението българският президент е цитиран да казва:

Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.“

В онзи момент обаче публиката не знае в какъв контекст са произнесени думите и че всъщност така Румен Радев отговаря на острите нападки на Кирил.

Зададохме на прессекретариата на президента и още един въпрос: Било ли е уточнено между екипите дали тези кадри ще се публикуват, както се прави обикновено?

Вие сам си отговорихте на въпроса“, гласеше отговорът.

Случаят напомня на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон през месец май 2017 г. На срещата присъства и бившият руски посланик Сергей Кисляк, чието име е замесено в разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ.

Заедно с тях в Белия дом влиза и фотограф, представен като член на екипа. Медии не са допуснати. По-късно се оказва, че фотографът е от ТАСС и руската агенция публикува снимката без Белият дом да е дал съгласие за това.

Случаят с Румен Радев и руския патриарх е подобен. Има неписани правила, но пък очевидно не всички ги спазват. Уроците са очевидни, стига да има кой да ги види.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s