кафенето

Новини и не само

Пролетта дойде и държавата пак обяви война – на природата и на нас самите

Пролетта дойде и държавата пак обяви война - на природата и на нас самите

© Надежда Чипева, Капитал

Дойде пролетта и се захвана пролетната офанзива срещу българската природа.

Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с опазване и стопанисване на природата, й обявяват война два пъти годишно: зимна кампания и пролетна такава? Зимните кампании, досега, включваха бойни действия като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 г. („Дюнигейт“) и, по-неотдавна, решението на правителството от 28 декември 2017 г. за предаването на още територии от Пирин в ръцете на Цеко Минев.

Пролетните бойни действия на властта против природата са, като правило, по-зрелищни. Започнали със свалянето на защитата на парк Пирин през 2008 г., те продължиха с префасонирането на Закона за горите в угода на Цеко Минев (2012 г.), заливането на „не-бетон“ върху „не-дюни“ в плажа Корал по Великден 2015-та и пр.

Пролет е и министерствата, действащи като авангард на държавната война срещу природата, се раздвижиха. Да видим първо кои са тези министерства и какво им е зададено като мисия.

В страницата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) мисията доскоро плуваше горе под главата. Беше първото нещо, което човек прочиташе при отварянето на сайта. При управлението на Нено Димов – който, напомням, публикува цяла книга, в която „доказва“, че природозащитниците са едни лоши и продажни левичари – мисия на МОСВ вече не плува горе под главата на страницата. Няма такава. Защо?

Защото мисията гласи следното (Димов я е махнал от първа страница, но тя продължава да е скрита в различните текстове вътре): „…управлението, контрола и опазването на биологичното разнообразие и защитените природни територии“.

Ще рече:

в МОСВ получават заплати за това да пазят растенията и животните

и особено – защитените със закон територии.

Другото бойно подразделение, ползвано от държавата за война срещу природата е Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Тези са онези, които се занимават с гората. На страницата на Министерството „мисия“ няма; няма и в документите вътре. Не е ясно, за какво получават заплата аграрните, хранителните и горските чиновници. В Изпълнителна агенция по горите мисия също няма.

Някакво обяснение за това, какво следва да върши тази Агенция, все пак намираме в онзиденшната приветствена реч на шефа Гогов към подчинени, по повод Седмицата на гората: „Повишен е интересът на обществото към процесите в горите… В тази връзка е и нашата активната дейност със съседни държави… както и държавите, членки на Европейския съюз, защото ни обединяват общи стратегически цели и интереси в опазването на това световно наследство. Наследство, което ще завещаем на децата ни. … да предадем любовта и познанията си за гората, за да сме сигурни, че делото ни ще бъде продължено.“

Не е много, но все пак разбираме,

какво трябва да работят горските: да обичат и съхраняват горите

за бъдещите поколения

Накратко: някакво природо-опазване е вменено като задача и на МОСВ, и на МЗХГ. Което, разбира се, е само за заблуда на противника – природозащитници, граждани, данъкоплатци и подобни соросоиди, които „се мотаят в краката“. Защото и двете министерства работят за друго: за предаването на общите наши природни ресурси в ръцете на близки им частни интереси.

И двете тези министерства стартираха

пролетните бойни действия срещу българската природа

МОСВ, например, готви прекрояване на картата на защитените територии около Каварна, така щото плажът Болата да може да се превърне в гето като Слънчев бряг. А вече три години, въпреки признанието на тогавашния еко-министър Василева, че всичко, построено на и около плаж Корал е напълно незаконно, МОСВ не прави нищо за събаряне на това всичко. Дори не-бетонът върху не-дюните си седи, законсервиран, в очакване на стартовата свирка за юруша. Може би тя ще прозвучи именно тази пролет…

По-дейни в бойните дейстевия засега е Агенцията по горите. С гръм и трясък уволни дисциплинарно директора на парк Странджа, защото… вдигнал заплатите на служителите си със спестени от фонд „Работна заплата“ средства. Не това, разбира се, е истинската причина – а това, че е пролет и трябва да бъде унищожена някаква природа. А уволненият Златаров се бореше и срещу незаконната „Златна перла“, и срещу изсичането на самата Странджа. И щеше да се бори срещу предстоящото нашествие на булдозери в поверения му парк.

Тук в бойните действия за унищожаването на българската природа се включва местен резервен корпус – община Царево, известна с партизанската си война от миналата година срещу плажуващите на Корал.

Обявен е нов общ устройствен план (ОУП) на община Царево (предния път той беше спрян с протести в София и съдебни дела, водени от местни хора). В този ОУП е предвидено на мястото на „Златна перла“ да бъде построено ново вилно селище, а застроената територия в Синеморец и Резово да бъде удвоена.

В Синеморец, например, ще бъде застроена цялата местност „Поляните“, раждайки още едно селище с размери, малко по-големи от сегашното село. Пред легендарния бар „Кораба“, с изглед към устието на река Велека, се задава още един пояс застрояване. Край на изпращането на слънцето над Странджа в края на деня с чаша нещо студено в ръка…

Откъде да бъде взета земята, предвидена за застрояване?

От защитените територии на парк Странджа, няма откъде другаде. Кой е натоварен със задачата да пази защитените територии? МОСВ на Нено Димов. Какво прави МОСВ по ОУП-Царево? Нищо. Според информацията, разпръсквана от местната власт, МОСВ само щяло да „помага“ с този министър начело. За всеки случай, местни кметове агитират местните да посрещат с вили и барикади „зелените“, когато дойдат да гледат, какво става…

Тази точно офанзива е добре планирана, като сериозна военна операция. Затова бе уволнен директорът на парк Странджа от шефа на горите Гогов – защото нямаше да даде от парка му да бъдат отхапвани нови земи. Новият директор, назначен спешно и без конкурс (т.е. без-законно) – предполага се, че той ще подпише, каквото трябва.

Пролетта дойде и държавата отново обяви война – на нашата природа и на нас самите. До лятото може и да спечелят войната, ако не правим нищо в отговор.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: