кафенето

Новини и не само

От “Българския Батман” до “Пионката на Москва”

Световните медии бързо забелязаха Борисов, когато той за първи път бе избран за премиер. Кръстиха го “Българския Батман”, който със своя черен колан по карате, черен кожен шлифер и кариера в МВР ще пребори корупцията и продължи ясния курс към Европа на своята посткомунистическа страна.

“Посрещнете новия Mr. Big” тогава пише BBC, “човекът, на когото българите разчитат да пребори корупцията.”

“Трябва ни 100% доверие от Брюксел”, казва Борисов в интервюто за британската медия.

При Борисов 1.0 има големи надежди. Неговият финансов министър обещава, че до края на мандата България ще бъде част от Шенген и в “чакалнята на Еврозоната”.

Днес – почти десет години по-късно това все още остава само в полето на обещанията и то с условието от ЕС, че първо трябва да влезем в Банковия съюз, а институциите ни не искат това да се случва.

Не само това се промени за тези години. В началото Борисов спря руските енергийни проекти – днес Борисов се опитва да ги осъществи.

Същото електроразпределително дружество (ЧЕЗ), което през 2013 г. „доведе“ страната до криза, която свали Борисов сега е предмет на странна продажба, обвързваща неговия енергиен министър, българската олигархия и руските интереси. Всичко това олицетворено от Гинка – сламеният човек, превърнал се в лице на неясните обвързаностти и структуроопределящи сделки. Всичко, което Борисов бе обещал да пребори.

Днес главният прокурор, който бе основен участник в “Костинбродската афера” довела до това Борисов да не може да се върне на власт през 2013 г., е негов основен съюзник. Заедно с този, който се кълнеше, че ще ги арестува заедно с Цветанов в същата тази 2013 г. управляват в триумвират. Борисов, Цацаров и Пеевски станаха еманация на пленената държава.

Така стигнахме до момента, в който всички илюзии паднаха. Страната е на 111-то място по свобода на медиите като изпадна след всички европейски страни освен Русия, Турция и Беларус.

Страната, в която бяха възродени всички агенти на ДС, които днес обясняват по всички медии от сутрин до вечер как цари “стабилност”, а Борисов е “световен балансьор”.

Страната, която обяви че съдебната ѝ реформа е завършена далеч преди докладите от Брюксел да са заключили това и отгоре на критиките за безконтролния главен прокурор произведе също толкова безконтролен мега-антикорупционен-орган, който веднага влезе в употреба за репресия.

Батманът, който щеше да бори корупцията, днес е наречен от френския Nouvel Observateur “пионката на Москва”.

“Какво прави Бойко Борисов, премиерът на България, който е център-десен и предполагаемо проевропейски ориентиран? „Прави се на цирков балансьор!“, отговаря наблюдател на политическия живот в страната. Притиснат между Брюксел и Москва, зависим от проруски президент, министър-председателят балансира на въжето между Изток и Запад, докато същевременно употребява похватите на клиентелизма и популизма, за да се задържи на власт. В тази държава, най-бедната в съюза, богатите – верни на Кремъл, манипулират без проблем нуждаещата се тълпа.”, пише изданието.

Да, в страната цари “стабилност” – за Кремъл, за родната олигархия, за нейната прокуратура и манипулаторите на “нуждаещата се тълпа”.

А междувременно в нея започва турнето на агент на КГБ (втори след руския патриарх, който почетно ни назида на националния празник) – ген. Леонид Рашетников. 

Същият генерал, който връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников изготвя план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Това е опозицията – партия, гордееща се с историята си на концентрационни лагери и народния съд и която дори открито подкрепя руските интереси в страната.

Имаме и коалиционен партньор – патриоти – които посещават окупирания Крим, за да говорят против България в ЕС и НАТО и стартират предизборните си кампании от Москва.

Четвъртата сила в българския парламент е ДПС – партията на агента на ДС Ахмед Доган и триумвирът на Борисов – Делян Пеевски.

За света не трябва да се притесняваме. Западът бавно и с много грешки по пътя най-накрая започна да осъзнава какво се случва – от хакерските атаки, през троловете и пропагандата до намесата в избори и започна своята битка с хибридната война на Русия, в отстояване на демокрацията и нейните ценности. 

А Русия може да обещае единствено крепостническа служба на някой олигарх и претоплени патриотарски рефрени.

Лошото е, че не е ясно дали ние изобщо ще имаме избор за друго.

One thought on “От “Българския Батман” до “Пионката на Москва”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: