Мечтата на народа – да мирише „Шоколад“

Не актьорът е виновен за върховния цинизъм на посланието в клипа – някой друг му е написал репликите. Само че този „някой“ никога няма да излезе с лицето, името, репутацията и прякора си, за да проси всенародна подкрепа за персоналната си хазартна империя.
захари бахаров

„Лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да не им отнемат и това!“

Тъй рече Захари Бахаров – най-добрият актьор на България за 2018 г. Звездата от „Под прикритие“. Молецът от „Дзифт“. Революционерът Драсов от „Възвишение“. Бае Славе от „Чамкория“. Голямата мечка на Народния театър, човека, когото полякът Доналд Туск разпозна като по-известен от Вазов сред по-младите българи.

Сега – срам, не срам – Захари Бахаров гледа втренчено в аутокю от сив екран, декламира някаква безумна справка за ДДС и обороти от хазарт, настоява, че е „време да покажем, че сме европейци“ и приканва уважаемия зрител да се подпише в подкрепа на… маржа на печалбата, генерирана през последните 5 години от „Националната лотария“.

Частната лотария се оказа новата национална кауза след присъединяването в ЕС. Търкането на билети – патриотичен дълг на всеки лоялен гражданин. Мечтата на народа – да мирише „Шоколад“.

Щом Марешки влезе в парламента с литър дизел за 1,59 лв, защо хазартното лоби да не събере 500 000 подписа за референдум „Да задължим учениците да търкат „Златна пирамида“ преди началото на всеки час“. Ще го спечели, без майтап.

Не гняв, а съжаление провокира последната роля на Бахаров. Всеки има право на избор дали да ритне трудовата си книжка в разцвета на силите си. В златните си години Христо Стоичков и Любо Пенев рекламираха мутренския бизнес на „ВИС-2“, Слави Трифонов възпяваше „лошите в страшния филм“, докато гущерът на „Мултигруп“ си късаше опашката, Тити Папазов, Нешка Робева и Влади Въргала сигурно още сълзят за добрата стара КТБ.

Не актьорът е виновен за върховния цинизъм на посланието в клипа – някой друг му е написал репликите.

Само че този „някой“ никога няма да излезе с лицето, името, репутацията и прякора си, за да проси всенародна подкрепа за персоналната си хазартна империя.

Няма да видите Васил Божков на кръстосан разпит в сутрешните блокове на националните телевизии.

Дума да не става. Там водещите журналисти го „играят“ герои на Захари Бахаров по принуда, за да не ги командироват безсрочно в лайфстайл-рубриката на Цолова.

Иначе щяха да обърнат внимание, че законът на Валери Симеонов нито вдига данъците върху хазарта, нито забранява на „Лотариите“ да спонсорират спорта и културата, нито пречи на гражданството да харчи пари за игри на късмета и да плаща доброволен данък „Гладна кокошка Дубай сънува“.

Щяха да обърнат внимание и на факта, че в България вече има забрана за пряка реклама на специфични стоки като спиртни напитки, цигари и наркотични вещества, към които може да се развие патологична зависимост – също както към хазарта.

Този натиск, на който е подложен парламентът в момента, не е случайно явление. Колкото по-дълбоко дреме гражданското общество, толкова по-податлива става периферията му на подигравки от страна на продавачите на евтина надежда. Тези, които допуснаха хазартният балон да се надуе до 3% от БВП на България (по данни на Тихомир Безлов), сега ще трябва да си понесат отговорността.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s